26. 12. 2016. | 13:01

Почела наплата путарина на дионици Добој-Прњавор - Новац намијењен за одржавање, режије и нове аутопутеве

Извршни директор за економско финасијске послове Аутопутева Републике Српске Марко Митровић рекао је да ће од данас, 26. децембра, новац од наплате путарине на новоизграђеној дионици аутопута "9. јануар" Бањалука-Добој, на правцу од Добоја до Прњавора, бити кориштен за одржавање аутопута, режијске трошкове и изградњу нових дионица аутопутева у Српској.

Он је навео да је наплата почела данас и да је ријеч о отвореном систему наплате путарине која ће се вршити на излазним рампама изграђеним у Прњавору и Кладарима код Добоја.

- Цијене су дефинисане Уредбом о висини путарине коју је 3. новембра утврдила Влада РС, тако за возила прве категорије износи 4 КМ, за возила друге категорије 8 КМ, треће 12 КМ и четврте 20 КМ - навео је Митровић.

Путарина се може плаћати конвертибилним маркама, ефективним страним новцем, односно папирним новчаницама евра, готовински, банковним картицама, као и путем електронске наплате путарине, помоћу ТАГ уређаја.

Митровић је рекао да ТАГ уређај тренутно кошта 40 КМ и да се може купити на предвиђеним мјестима у Јакуповцима, Прњавору и Добоју и најавио да ће од јануара ТАГ уређај бити 50% јефтинији у односу на регуларну цијену, као и додатни попуст на допуну у износу од 15%.

Он је навео да је на те послове распоређено 36 радника Аутопутева и Центра за управљање саобраћајем, који су изабрани у складу са законом предвиђеним конкурсним процедурама.

Митровић је навео да у складу са досадашњим процјенама аутопут Добој-Прњавор у току 24 сата просјечно користи до 6.000 возила.

Зимска Служба за одржавање аутопута активна је већ од 15. новембра.

До завршетка дионице аутопута на правцу од Прњавора до Бањалуке наплата ће се обављати у отвореном систему, са двије улазно/излазне рампе. Возачи ће, без заустављања, на аутопут улазити у Прњавор и/или Кладарима, а вожњу ће плаћати на излазу са "9. јануара" - саопштено је из Аутопутева Републике Српске.

По завршетку друге дионице аутопута "9. јануар", односно спајањем саобраћајнице од петље Маховљани до петље Прњавор, отворени систем биће замијењен затвореним, карактеристичним за аутопутеве у региону.

Отворени систем наплате путарине функционише и на аутопуту Градишка-Бањалука, с разликом што на овом правцу само у Јакуповцима постоји једна улазно/излазна рампа.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Србије Александар Вучић су 11. септембра у саобраћај пустили дионицу аутопута "9. јануар" Добој-Прњавор, у дужини од 36,6 км и за чију изградњу је уложено 185 мил EUR.