21. 12. 2016. | 08:31

РС гради темеље за индустријске градове - За инвестирање у економске зоне већ заинтересовани Кинези

Најпогодније локације за подизање индустријских градова у РС требало би да буду дефинисане у идућих мјесец дана, а тај задатак добила је радна група која ће у овом периоду анализирати легислативу и предложити Влади најбоље опције.

Идеја о формирању специјализованих економских зона заживјела је пуном снагом током недавне посјете делегације РС предвођене предсједником Милорадом Додиком Кини. Тада је кинеским привредницима презентована спремност РС да развије специјализоване економске зоне по узору на Кину.

Додик је јуче рекао за Глас Српске да су специјалне економске зоне развојна шанса Српске.

- Због тога је и формирана радна група у Влади РС која треба да анализира законске и све друге претпоставке како би се могло приступити реализацији ових процеса. Када тај посао буде завршен, планирано је да отпочнемо разговоре са представницима кинеских компанија и других субјеката с циљем реализације пројеката. Тај простор би након уређења био понуђен кинеским компанијама, које би изградиле своје погоне и производиле за глобално тржиште - рекао је Додик, наводећи да би то могао да буде озбиљан дугогодишњи програм.

У радној групи, коју је формирала Влада, налазе се представници министарства, челници пословне и представници академске заједнице.

- Радна група дужна је да до половине јануара идуће године анализира легислативни оквир Српске и БиХ, те да Влади достави приједлог програма активности за успостављање специјализованих економских зона у РС - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић рекао је да ће у радну групу бити укључени и представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Пореске управе и других институција које могу допринијети успостављању специјализованих економских зона.

- Кина је изразила интерес да у Српској буду успостављене специјализоване економске зоне. Ми ћемо учинити све што је до нас да одговоримо на ту понуду - рекао је Клокић.

Шта је специјализована економска зона

У Влади РС су појаснили да се под специјализованом економском зоном подразумијева простор површине око 20 квадратних километара у којем је ријешен проблем инфраструктуре, струје, воде и канализације.

Ријеч је о простору који се назива индустријским градом, у којем постоји посебан режим када је ријеч о пореској политици, таксама и накнадама и који запошљава велики број радника.