29. 11. 2016. | 09:02

Производња струје у 2017. надмашиће овогодишњу - Амбициозан план заснован на доприносу ТЕ Станари и малих хидроелектрана

Производња струје у 2017. требало би да надмаши овогодишњу, а амбициознији план заснован је на доприносу новоизграђене Термоелектране Станари и малих хидроелектрана обухваћених системом подстицаја за коришћење обновљивих извора енергије.

Влада РС је на посљедњој сједници усвојила одлуку о електроенергетском билансу Српске за 2017. годину, а у том документу је наведено да је у идућој години планирано да буде произведено 7.606 гигават-часова електричне енергије, што је за 5,72% више у односу на план за ову годину. Највећи допринос расту производње даће Термоелектрана Станари, у којој је послије пробног рада од јануара до маја ове године пуштена производња у пуном капацитету.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС казали су да ће електроенергетски субјекти у 2017. обезбиједити уредно снабдијевање свих потрошача струјом и остварити значајан билансни вишак, који ће бити понуђен на тржишту и према досадашњој пракси, завршити у извозу.

- Планирано је да термоелектране произведу 5.055 гигават-часа, хидроелектране 2.284, а мале електране 267 гигават-часова. Производња у малим електранама, које су обухваћене системом подстицаја, износи 230 чигават-часова - навели су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

За производњу струје у термоелектранама потребно је 6,28 милиона тона угља, а осим тога, предвиђен је и пласман 190.000 тона угља у комерцијалну продају.

Директор Електропривреде РС Жељко Ковачевић рекао је да се може очекивати да план производње струје у идућој години буде и пребачен.

- Стање у енергетским постројењима и објектима је добро и можемо са сигурношћу тврдити да ћемо остварити зацртане циљеве када је ријеч о производњи струје у 2017. години. Ако све протекне без већих проблема, није искључено да тај план буде и пребачен - рекао је Ковачевић.

Овогодишњи план, истиче Ковачевић, биће сигурно остварен, а постоји могућност и да буде премашен.

- Тренутно једино нисмо задовољни производњом струје у РиТЕ Гацко, али се и у том предузећу стање постепено стабилизује и оно ће у идућој години остварити зацртане циљеве - рекао је Ковачевић.

Електроенергетски биланс РС базиран је на техничким нормама и критеријумима за планирање производње и потрошње струје и стабилног рада електроенергетских објеката.

- Расположивост производних објеката, њихова погонска спремност, стање на тржишту електричне енергије и хидролошка ситуација основни су елементи који ће утицати на остварење електроенергетског биланса - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.