27. 11. 2016. | 20:03

Нови Закон о локалној самоуправи РС ступио на снагу - Општине и градови могу оснивати заједничка предузећа

Нови Закон о локалној самоуправи у Републици Српској у суботу (26. новембра 2016. године) је званично ступио на снагу.

Потпуно нови концепт на регионалном нивоу и оснивање заједничких предузећа између општина, новине су у овом закону. На овај начин обезбиједиће се смањење трошкова, али и побољшање квалитета живота, истакла је министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Она је објаснила да ће општине и градови моћи да оснивају заједничка предузећа за, на примјер, путеве, комуналну инфраструктуру и изградњу водоводних мрежа, као и да користе услуге служби градова у својим економским регијама, што ће смањити трошкове и издатке неразвијених локалних заједница.

- То ће бити дефинисано уговорним односом. Имаћемо ефикаснију и јефтинију локалну администрацију, а локалне заједнице ће моћи заједно да аплицирају и за пројекте, а све у правцу побољшања квалитета живота у неразвијеним и изразито неразвијеним локалним заједницама - истакла је Решић.

Када је ријеч о броју запослених у локалним заједницама, Решић је навела да остају три запослена на 1.000 становника, не укључујући функционере и запослене у области заштите од пожара. Она је рекла да ће општине и градови имати годину до годину и по дана да број радника доведу на законом прописану мјеру, али водећи рачуна о свим запосленима.

Решић је рекла да се, према новом закону, град може основати ако општина има више од 50.000 становника и изразито је развијена у посљедње три године, док је процедура остала иста код избора начелника одјељења који се бирају јавним конкурсом, што морају потврдити локални парламенти.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 13. октобра Закон о локалној самоуправи.