25. 11. 2016. | 12:09

Електронске здравствене књижице и картони у РС до краја 2018. - Укупни трошкови имплементације око 27,7 мил КМ

Здравствена књижица и жути здравствени картон какав познајемо у данашњем облику, до краја 2018. године требало би да оду у заборав, тако бар обећавају надлежни.

Књижица и картон добиће електорнску форму. Власти у Српској на увођење новина обавезују допуне Закона о здравственом осигурању, а којим је планирано увођење Интегрисаног здравственог информационог система РС.

Е- књижица садржаваће микрочип на којем су смјештени здравствени подаци осигураника, објашњавају у ФЗО РС. У електронском здравственом картону, у дигиталној форми биће подаци о пацијенту, његовом лијечењу, терапији коју користи и биће доступни на свим нивоима здравствене заштите. Из Фонда, у писаном одговору, поручују да већ раде на увођењу новитета.

- У току је израда тендерске документације за покретање процедуре јавне набавке за испоруку Интегрисаног здравственог информационог система Републике Српске (ИZIS). Након избора најповољнијег понуђача приступиће се имплементацији ИЗИС-а што се очекује да буде, према студији економске оправданости у току 2018. године. Процјењује се да би укупни трошкови имплементације по свим фазама износили око 27,7 мил КМ - поручују из Фонда.

У бањалучком Дому здравља, кажу да у њиховим амбулантама функционише електронски картон. Упутнице, писање налаза, издавање рецепата, терапија пацијента, на једном мјесту су на располагању љекарима и медицинском особљу.

- Евиденција је читка, јасна, прегледна, из разлога што се практично подаци уносе куцајући на тастатуру, а не пишући ручно. Доста информација налази се на једном мјесту - каже Зора Кременовић, шеф службе породичне медицине ДЗ Бањалука.

Пацијенти, углавном подржавају олакшице. Електронско здравство је пројекат који је у Српској најављиван годинама уназад, а министри здравља до сада су га остављали у аманет својим насљедницима.