20. 10. 2016. | 14:10

Добра пракса може сачувати род крушке

Контролом бујности код крушке може се постићи стабилан род, што показују и резултати огледа, рекао је стручни сарадник за воћарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић.

Јокић је у воћњаку Милана Кнежевића у Новом Граду, гдје је другу годину рађен оглед, рекао да је захваљујући адекватним мјерама сачуван род упркос мразу у ноћи између 25. и 26. априла на овом подручју.

Он је на презентацији резултата огледа окупљеним воћарима скренуо пажњу на најчешће грешке које су евидентне у узгоју крушке.

- Проблем је што се технологија узгоја и концепт резидбе јабуке пресликава на крушку и воћари не знају како урадити резидбу - рекао је он.

Према његовим ријечима, ове двије воћне врсте имају различите подлоге и зато и различиту бујност.

- Наши воћари обично превише режу крушку, да би то правилно урадили потребно је да познају биологију крушке - напоменуо је Јокић.

Он је практично показао како би требало формирати стабло и нагласио да је до сада кориштена пракса повијања доњих грана погрешна, јер смањује род.

Јокић је дао и препоруке о прихрани воћњака, рекавши да одмах након бербе треба обавити прву прихрану уреом преко листа, а другу у фази опадања листа.

Власник воћњака Милан Кнежевић каже да, захваљујући стручној помоћи Ресора, у овом воћњаку имају редовно стабилан принос.

- Упркос мразу, ове године имали смо надпросјечни род крушке, а око 90% рода је прве класе - истакао је Кнежевић.