15. 09. 2016. | 12:26

Обезбијеђени подстицаји, а откуп загарантован - Удружују се малинари широм РС

Са интензивним подизањем малињака у опћини Мркоњић Град кренуло су прошле године, што се показало као веома добра инвестиција, па су и ове године наставили производњу. За потицај развоја ове гране Опћина је издвојила одређена средства и расписала јавни позив на који се пријавило десет корисника који су подигли засаде малина, сваки по дунум и по.

- Прије неколико дана организовали смо предавање, позвали смо госте из Рудог, опћине која је препознатљива по производњи малина, који су одржали предавање на три теме. Оно што нам је било посебно интересантно јесте рад пољопривредне задруге која се бави узгојем малина и у оквиру које се налази хладњача с обзиром на то да смо ове године и ми кренули у реализацију постојеће пољопривредне задруге - казао је Горан Тодоровић, директор Агенције за привредни развој Мркоњић Град.

Предавање је одржано за пољопривредне произвођаче који се баве производњом малина из Шипова, Рибника, Оштре Луке и Мркоњић Града, а током предавања је истакнуто како је разлог ширења производње малине у Републици Српској тај што постоји организован откуп, цијена је добра и зато што министарство обезбјеђује потицај па и произвођачи на малим површинама могу да остваре значајан приход.

- Малина је најинтересантнија на тржишту и откуп је загарантован, а цијена је изузетно добра. Ове године је она била од 4 до 4,5 КМ по килограму, што је итекако добро. Највјероватније ће се дио малина које узгојимо извозити, али се велики дио продаје на домаћем тржишту. Највише се извезе у Србију и у друге земље региона - казао је Тодоровић.

Додао како постоји жеља да се увежу сви произвођачи малина у Републици Српској, како би заједно дјеловали на тржишту.

За набавку садног материјала пољопривредницима који су у овом програму издвојено је 50.000 КМ, а пољопривредници су добили по 1.400 садница малина, око 1.200 стубова, саднице за наводњавање и анализу земљишта.