22. 08. 2016. | 15:49

Мушке кошуље из Невесиња за иностранство - Италијанка Клаудија Варези купила фабрику текстила Јавор

Италијанка Клаудија Варези купила је текстилну фабрику Јавор у Невесињу у којој ће у наредном периоду, осим 80 које већ раде, бити запослено још шездесетак радница које ће за инострано тржиште шити мушке кошуље.

Ово предузеће је продато за 300.000 КМ, а да би се створили сви неопходни услови за рад и повећала продуктивност Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске обезбиједиће средства за обуку нових радника, Општина Невесиње даће простор, а нова власница ће обезбиједити опрему и материјал.

Погон текстилне фабрике јуче је са Варезијевом обишао и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је изразио задовољство што је тако озбиљан купац одлучио да улаже у врло важан привредни колектив, напомињући да су Влада Републике Српске и ресорно министарство подстицали да се реализује овај пројекат у Невесињу.

Он је подсјетио да је након покретања стечаја у Јавору контактирана Варезијева, која је прије годину дана у стечајној фази организовала производњу са осамдесетак радница.

- Циљ нам је био да по окончању стечајног поступка у цјелини преузме фабрику и то се и десило - рекао је Ђокић.

Он је нагласио да је врло важно за малу општину каква је Невесиње да буду отворена нова радна мјеста и што ће се на овај начин допринијети укупном економском развоју ове локалне заједнице, те ће имати значај за раст индустријске производње у Републици Српској.

Варези, која се од 1976. године бави текстилном производњом у Италији и Румунији, каже да је након 14 мјесеци сарадње с Јавором одлучила да купи ову фабрику, изражавајући наду да ће заједно са Министарством индустрије, енергетике и рударства Српске и Општином ускоро бити удвостручена продуктивност у овој фабрици.

Италијанка Клаудија Варези, власник текстилне фабрике Мистрал у Румунији, средином прошле године покренула је производњу у фабрици текстила Јавор у стечају из Невесиња и запослила 80 радница које су раније радиле у тој фабрици, која сада мјесечно производи 10.000 мушких кошуља.