17. 08. 2016. | 09:48

Расте број привредника у Добоју - Три нове фирме ускоро почињу производњу

На подручју града Добоја у наредном периоду треба да почну са радом два велика пољопривредна прерађивачка капацитета – Босанка у Шеварлијама и фабрика за производњу уља у Которском, као и погон дрвопрерађивачке фирме Елград из Теслића, рекао је Срни начелник градског Одјељења за привреду и друштвену дјелатност Слађан Јовић.

Он је навео да покретање производње у Босанки финансира фирма Бенкос из Азербејџана, а у фабрици у Которском турски инвеститори.

Јовић је рекао да је на подручју Добоја евидентирано око 1.100 привредника, чији се број повећава, што је велики искорак с обзиром на посљедице катастрофалних поплава из 2014. године када је настрадало око 800 локалних предузетника и 200 привредних друштава.

Он је навео да се индустријске зоне у добојским насељима Шеварлије и Усора попуњавају и да измјенама регулационих планова локална управа настоји да обезбиједи неопходан простор за домаће и стране инвеститоре, али се сусреће са проблемом неријешених имовинско-правних односа.

- Приступа се рјешавању имовинско-правних односа са земљорадничком задругом Боснакоп око земљишта у добојском насељу Руданка, гдје је планирано форимрање индустријске зоне - рекао је Јовић.

Он наводи да моделима пословних инкубатора Град настоји искористити вишак пословних неискориштених простора, у које би биле уведене приватне фирме.

Прошли мјесец почела је да ради хладњача фирме Еуро стил, која послује у оквиру Hifa-Oil групације, која ће са капацитетом од 2.000 тона складиштеног простора, бити лидер у производњи и пласмана воћа на домаће и инострано тржиште.