17. 08. 2016. | 15:33

Биогасна електрана код Шамца ускоро почиње производњу - Фирма Голд МГ планира уложити 15 мил КМ до 2020.

Биогасна електрана у Новом Селу код Шамца за петнаестак дана требало би да почне пуну производњу струје која ће у наредних 15 година бити у мрежи, саопштено је на званичном сајту Општине Шамац.

Начелник Одјељења за привреду Општине Милан Симић каже да инвеститор, фирма Голд МГ, до 2020. године планира уложити више од 15 мил КМ, додавши да је половина средстава већ уложена.

- Ријеч је о фирми која је од Општине добила на концесију 220 хектара земљишта и који је примјер максималног кориштења земљишта, почев од призводње сточне хране, производње товне јунади, преко производње стајњака до кориштења стајњака за производњу електричне енергије - рекао је Симић.

Он каже да је ријеч о заокруженом циклусу с циљем максималног кориштења пољопривредног земљишта у сврху производње сточне хране и електричне енергије из алтернативних извора.

Власник биогасне електране и фирме Голд МГ, Горан Митровић, истиче да је ријеч о погону који као гориво користи биогас настао труљењем биљних остатака и биомасе свих врста, додавши да се на тај начин рјешава и проблем стајњака.

- Електрана ће производити мегават струје која ће ићи у мрежу, а мегават топлоте биће кориштен у сушарама која ће ферментисани стајњак, сушити и брикетирати. То нудимо на тржишту за повртларе, воћаре, хортикултуру, цвјећаре. Квалитетан хумус се у великим количинама увози из Холандије, а сада ћемо имати домаћи - рекао је Митровић.

Он истиче да ће радови на електрани бити настављени проширењем фарме, подизањем сушаре за сушење стајњака и других биљних остатака, клаонице и стакленика.

- Инвестиција је завршена, објекат је у употреби, завршен је пробни рад, испоручили смо прве количине електричне енергије у мрежу. Сада је завршено сертификовање објекта и за 15 дана очекујем да ћемо кренути са пуном производњом струје која ће у наредних 15 година бити у мрежи. То је отприлике трећина потреба општине Шамац - рекао је Митровић.

Он је подсјетио да у Новом Селу и Доњем Жабару има запослених 100 радника у свим радним јединицама и да ће тај број бити повећан.