17. 07. 2016. | 17:20

Огрев `плануо` и на 35 степени - Цијене дрва и других енергената скоро двоструко ниже него у јесен

Потражња за огревом широм РС увелико је почела иако хладни дани нису ни на видику. Чак ни љетна жега није спријечила купце да хрле на стоваришта, јер су цијене сада готово двоструко ниже него у јесен, па метар дрва у просјеку пазаре за 45 КМ.

Продавци огрева кажу да је ово вријеме идеално и за извлачење стабала, резање и цијепање. Један од њих, Миленко Ђурић из околине Бањалуке, каже да је продаја дрва почела већ у мају, а како дани одмичу, настаје права навала.

– Људи углавном желе на вријеме да обезбиједе огрев како би зиму дочекали у топлим просторијама. Велику улогу игра и цијена, која зависи од врсте дрвета, а код мене је 40% нижа него у јесен – рекао је Ђурић додајући да су то разлози због којих многи одлучују да купују дрва љети.

Ђурић тренутно метар грабових дрва продаје за 50 КМ, а у цијену је урачунат и превоз.

Пуне руке посла има и продавац из Приједора Јеленко, који није желио да му се објави презиме. Казао је да посљедњих дана људи масовно долазе, распитују се, наручују и купују.

– Ако оваква потражња буде и у наредним седмицама, очекујем солидну зараду – рекао је Јеленко.

Онима који дрва наручују путем огласа за око је запала примамљива понуда продавца из Српца који за метар јасена, врбе и тополе тражи само 25 КМ.

– Људи се распитују, јер знају да су дрва скупља што смо ближи зими. Засад цијену дрва нећу дирати, а за касније ништа не гарантујем – рекао је овај продавац.

Да велики број становника Добоја и Бијељине куповину дрва неће остављати за посљедњи моменат, доказује добра продаја огрева и у овим градовима. Температуре ваздуха, које премашују 35 степени, нису спријечиле ни становнике других локалних заједница да почну са припремама за зиму.

За разлику од продаваца дрва, добрим пазаром још се не могу похвалити трговци пелетом и угљем који, како кажу, навалу очекују од августа. Кажу да је тона пелета сада око 250 КМ, док је за ту количину угља потребно око 150 КМ.

Бањалучанка Смиља Јолић каже да је новац за куповину огрева почела да штеди још у марту.

– Сваког мјесеца сам одвајала помало, јер другачије не могу. За 15 метара дрва сам издвојила 750 КМ, а цијепаће их моји синови – рекла је Јолић.

Жељко Благојевић из Кнежева каже да је прије неколико дана купио десет метара исцијепаних дрва.

– Дрва су ме коштала 600 КМ. Презадовољан сам, дрва су за ове паре одлична. Ранијих година дрва сам набављао у септембру и много више су ме коштала – рекао је Благојевић.

Велика олакшица за становнике РС је то што нека стоваришта омогућавају куповину огрева на рате. У предузећу "Лана експорт импорт" у Бањалуци истичу да још нема гужви, али да има много позива заинтересованих купаца.

– Што се тиче цијене огрева, код нас је током цијеле године иста, осим пелета који је љети за 20 КМ јефтинији у односу на јесен – рекли су у овом предузећу.

Према ријечима секретара Покрета потрошача РС Драгована Петровића, гријање на дрва је најјефтиније и најисплативије.

– Да би се загријало домаћинство, потребно је најмање десет кубних метара дрвета, што је велики удар на кућни буџет – рекао је Петровић.

Продавнице

Огрев, али у мањим количинама, могуће је купити и у већим маркетима.

Рецимо, врећа у којој има десетак цјепаница, које могу да послуже за неколико часова загријавања просторије, кошта око 5 КМ. Куповина "на вреће" посебно је популарна зими, али тада су и цијене веће.

Цијена енергената (КМ)

дрва од 25 до 60 метар

пелет од 240 до 280 тона

угаљ од 100 до 150 тона

брикет од 200 до 280 тона