15. 06. 2016. | 14:40

Отворен `Мицрософт Иновациони центар` у Бањалуци

"Мицрософт Иновациони центар" отворен је данас, 15. јуна, у Бањалуци, с циљем подршке изумима и економском развоју који се темеље на производњи софтверских рјешења. Центар је резултат вишегодишње сарадње компаније "Microsoft BiH" те Иновацијског центра Бања Лука, а пружаће помоћ при развоју и имплементацији идеја статап пројеката, као и пријеносу знања о новим технологијама на којима се темељи њихово пословање.

- Радује нас да је и Босна и Херцеговина постала дио глобалне мреже од 130 иновацијских центара у 60 земаља широм свијета. Свим заинтересираним студентима, развојним стручњацима, истраживачима и подузетницима, у центру ћемо пружати прилику за развој ИЦТ вјештина, образовање у кориштењу напредних технолошких алата, приступ технологији те савјетодавне услуге - поручио је Омар Кривошија, директор "Microsoft BiH".

Едwард Галлагхер, директор уреда Америчке амбасаде у Бањалуци честитао је "Мицрософту БиХ" на отварању Иновацијског центра у Бањалуци.

- Кроз ову иницијативу Иновацијски центар ће јачати нову генерацију образованих, професионалних и добро припремљених IT стручњака који ће бити спремни да допринесу даљем развоју економије у БиХ. Технолошке иновације не представљају поновно измишљање точка, већ су важне за проналажење нове сврхе, побољшања, или можда чак проналажење сасвим нових рјешења. Важно је да посматрамо обичне ствари, а мислимо на необичан начин.

Министар науке и технологије РС Јасмин Комић рекао је да је циљ центра пружање подршке иновативним пројектима и младим Startap компанијама у стицању вјештина у области ИЦТ-ја. На округлом столу "eKapije", одржаном јуче, 14. јуна, у Београду, Комић је нагласио да је едукација кадрова посебно важна и у образовном систему Републике Српске ствари морају да се доведу на такав ниво да се могу задовољити све потребе IT сектора.

"Мицрософт Иновациони центар" ће едукацијске програме прилагодити различитим интересним групама, како би им помогао приликом запошљавања, али и при развоју иновативних софтверских рјешења те развоју цјелокупне локалне заједнице.