23. 05. 2016. | 08:15

Брендирање и градња бензинских пумпи заштитни знак `Спектре ДМГ` - Бањалучка фирма ускоро шири посао израде свјетлећих реклама у Аустрији

Широк спектар услуга као што су брендирање и градња бензинских станица, израда свјетлећих реклама, фасадно облагање композитним материјалима, израда и монтажа стаклене фасаде, алуминијумске и PVC столарије, бањалучка фирма "Спектра ДМГ" је представила на овогодишњем сајму технике у Београду. Како кажу, дошли су да потраже нове партнере, с обзиром на то да су у Србији до сада били ангажовани на свега неколико пројеката.

- Наше примарно тржиште је БиХ, али много радимо за Словенију, Хрватску, Црну Гору, Аустрију. У Србији смо радили само на неколико пројеката словеначке фирме "Петрол", јер са њима имамо одличну сарадњу. Жеља нам је да понудимо услуге и на тржишту Србије - рекла је за "eKapiju" Јелена Кецман, финансијски директор фирме "Спектра ДМГ".

Осим тога, Кецман открива да тренутно преговарају са три аустријске компаније како би проширили пословање и на том тржишту.

- Мислим да је та сарадња извјесна и да смо пред потписивањем уговора. За њих бисмо радили свјетлеће рекламе.

"Спектра ДМГ" је до сада радила за највеће компаније на тржишту БиХ и региона. Неке до њих су "M:tel", "Нешковић", "Несто Петрол", "Октан промет", "НИС Петрол", те словеначки "Петрол".

Бањалучка фирма је основана 2000. године, а прошле године је добила признање за најбоље мало привредно друштво у Републици Српској, по избору Привредне коморе. Основна дјелатност на почетку је била обрада реклама и рекламног материјала, да би се наредних година проширила на уградњу оптичких платана, обраду алуминијумског композитног материјала, израду алуминијумске браварије, прераду лимова, а набавља се и ЦНЦ опрема за обраду профила и плочастих материјала.

Током времена су овладали комплетним пројектима израде бензинских станица уз коришћење најмодернијих технологија, тако да данас раде брендирање, ребрендирање и градњу пумпи. У мноштву реализованих пројеката, Кецман каже да је посао око бензинских пумпи постао заштитни знак ове фирме.

Саговорница "eKapije" додаје да се у њиховој фирми врши цијели процес, од дизајна до монтирања производа, јер посједују пројектини биро који припрема налоге и шаље у производњу. Производња се обавља на захтјев купаца.

- Наша производња није серијска, све радимо по наруџби клијената. Нисмо специјализовани и имамо широк спектар опреме, тако да можемо да радимо много производа. Постоје неки производи који су универзални, као на примјер витрине за уље, које се разликују једино у боји.

Фирма "Спектра ДМГ" тренутно користи око 2.100 м2 пословног простора на 4.500 м2 земљишта. Имају 52 стално запослена радника, иако често анагажују кооперанте.

- Тешко је планирати запослење још радника, јер нам то диктира посао. Ако имамо проблема да завршимо пројекат, ми ангажујемо кооперанте или изнајмљујемо раднике других фирми.

Фирма увелико прати и технолошке трендове у производњи. Кецман каже да су на том пољу међу првима у БиХ.

- Радимо на модерним ЦНЦ машинама, обраду челика на воденом резачу, као и УВ штампање. Имамо и вакумате, а ми смо и једни од ријетких у БиХ који имају ту машину за термоформирање.

Наша саговорница истиче да њима реклама до сада није ни била потребна, јер су им задовољни купци доводили нове. Сви послови долазили су по препоруци, наводи Кецман.

В. Џ.