16. 05. 2016. | 15:41

Слажу кућу као LEGO коцке - `Дрво декор` из Грделице осмислио јединствено решење за градњу

Иновативни производи малог грделичког предузећа изазвали су велику пажњу и у иностранству. После сибирског прозора, конструктори "Дрво декора" створили су јединствено решење за кућу од дрвета која се слаже као LEGO коцке и која ће ускоро добити сертификат аустријске агенције за иновације.

Као LEGO коцкице - тако би у најкраћем могао да се опише изум мајстора предузећа "Дрво декор" из Грделице који су осмислили оригиналан начин за склапање кућа од дрвета.

Велики труд и креативност који су уложили на крају се исплатио, јер су дошли до јединственог решења: делови се једноставно склапају, а шупљине могу да се испуне било којим изолационим материјалом.

Пут до решења није био лак.

- Било је потребно уклопити многе ствари. На крају смо дошли до заиста јединственог решења. За разлику од цигле, која мора да се фиксира, наши блокови су покретни, једноставно клизају и приликом склапања може да се помера CEO зид - каже мајстор Јовица Станојевић.

За кућу од дрвета, брвнару, викендицу која се склапа, ово предузеће добило је највеће признање на недавно одржаном сајму грађевинарства у Београду. То и не изненађује када се има у виду чињеница да су 2013. године за сада већ чувени "сибирски прозор" добили златну медаљу на сајму у Лондону. Ипак, кућа је много већи подухват, због чега су све време имали партнера из Аустрије.

- Од почетка смо имали пуну подршку Милуна Николића, нашег човека који годинама живи и ради у Бечу. Без њега не бисмо могли ништа да постигнемо. Ускоро очекујемо да наша кућа, захваљујући њему, буде регистрована код аустријске агенције за патенте - истиче Миливоје Вељковић, директор "Дрво декора".

Интересовање за овакве куће већ је велико. На то не утиче само цена већ пре свега начин и брзина градње. Једна оваква викендица већ је никла на Власинском језеру.

- Кућу смо почели да склапамо око 10 сати ујутру, а завршили смо је око 16 часова - каже Миливоје Вељковић.

- Велика је предност што то може да уради свако ко бар мало зна да рукује алатом.

Људи из малог, али успешног грделичког предузећа показали су да су квалитетна идеја, креативност и стручност пресудни за пословни успех. За серијску производњу потребна им је већа производна хала, али и обртна средства. На тај начин би и ова кућа могла да постане препознатљиви бренд Лесковца и Србије.