NavMenu

Do kraja 2017. više od 500 lekara u sistemu onlajn klinike VisMedic - Platforma za telemedicinu osvaja tržišta EU, Rusije i Srednjeg istoka

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.04.2017. 10:29
Komentari
Podeli
Jedinstvena platforma za telemedicinu u jugoistočnoj Evropi - onlajn klinika VisMedic, omogućila je pacijentima u Srbiji i regionu video konsultacije sa lekarima, koje su zbog visokih troškova specijalizovane opreme do skoro bile ograničene isključivo na relaciju lekar-lekar. Ovaj startap osnovao je Jovan Paunović na osnovu ličnog iskustva, a platforma koja je razvijana tri godine aktivna je od 2015. Tokom 2016. napravljena je nova, unapređena verzija i počeo je razvoj mobilnih aplikacija i tehnologije koja će omogućiti pristup putem IP/kablovske televizije.

Video konsultacije sa lekarima putem VisMedic platforme zasad obavljaju pacijenti sa teritorije bivše Jugoslavije, kao i mnogobrojna dijaspora ovog regiona. Najavljeno je da će se projekat u narednih 12 meseci proširiti na tržišta EU, Rusije i Srednjeg istoka, a nakon učešća na konferencijama u Nemačkoj i Poljskoj, i obećavajućeg odziva potencijalnih partnera i investitora, moguće je da će VisMedic proširiti poslovanje i pre planiranog roka - u narednih šest meseci. Prema rečima Jovana Paunovića, to najviše zavisi od sposobnosti kompanije da izvrši neophodne pripreme i privuče dodatni kapital za ekspanziju.

- Imamo u vidu nekoliko tržišta, ali ćemo konačnu odluku doneti kad budemo spremni za ovaj korak. Naša energija je trenutno najviše usmerena na širenje poslovanja na teritoriji bivše Jugoslavije, što podrazumeva širenje mreže partnera - pružalaca zdravstvenih usluga (bolnica i lekara), osiguravajućih kompanija, telekoma, medija i zajednica koje pokrivaju teme zdravstvene zaštite. Ova faza podrazumeva dugotrajni pozadinski rad koji na prvi pogled nije vidljiv korisnicima, ali je neophodan za uspešnu realizaciju projekta. Pored toga, značajne resurse ulažemo u korisničku podršku koja će uskoro biti dostupna 24/7 – objašnjava sagovornik eKapije.

Kada je poslovni model u pitanju, Paunović ističe da je VisMedic upravo završio razvoj pretplatničkih paketa za pravna lica koja svojim zaposlenima žele da omoguće komforniji i napredniji vid zdravstvene zaštite, a sebi realizuju značajne uštede, podižući produktivnost i zadovoljstvo radnika. Nakon početne faze sa prvim klijentima, ovi paketi će se naći i u javnoj ponudi, a takođe se razmatraju i individualne, odnosno pretplate za domaćinstva u saradnji sa telekom industrijom.

- Na tehničkom planu radimo na razvoju novih funkcionalnosti na osnovu zahteva korisnika, ali i "nativnim" mobilnim aplikacijama koje će nam pružiti dodatne mogućnosti za razvoj poslovanja.

Prednosti jedne ovakve platforme prepoznao je i stručni žiri nagrade Aurea 2017, koju poslovni portal eKapija dodeljuje već devet godina zaredom, pa je VisMedic uvrstio među osam finalista.

Prilika za startape iz oblasti digitalnog zdravstva

Direktor eKapije Zdravko Lončar uručuje plaketu Jovanu Paunoviću, osnivaču VisMedicaDirektor eKapije Zdravko Lončar uručuje plaketu Jovanu Paunoviću, osnivaču VisMedica
Poslovni model kakav razvija VisMedic omogućava veliku uštedu vremena i novca, kako na strani pacijenata, tako i pružalaca usluga – pacijenti su dobili pouzdan alat da dođu do profesionalnog, personalizovanog zdravstvenog saveta od najkompetentnijih stručnjaka, dok je zdravstvenim radnicima ovo najjednostavniji i najkomforniji način dopunskog rada. Cene konsultacija putem VisMedic platforme su 30% niže od pregleda kod istog lekara u ordinaciji, a imajući u vidu stanje zdravstvenog sistema, platforma predstavlja svojevrsni iskorak ka modernizaciji medicine u Srbiji.

Projekat je počeo sa 30 lekara, dok njihov broj danas premašuje 200. Uspostavljena su partnerstva sa najvećim kompanijama iz ovog sektora: zdravstvenim sistemom Bel Medic, Medigroup, Stomatološkim fakultetom, te osiguravajućim kućama AXA/VIG (Wiener) osiguranje, Generali...

- Pored već navedenih partnerstava, u srednjem roku imamo u planu i otvaranje API-ja za kompanije koje se bave digitalnim zdravstvom, a kako bi drugi projekti poput daljinskog očitavanja nivoa šećera u krvi, pulsa, pritiska, EKG-a i slični mogli da se povežu na platformu. Tako bi lekarima učinili dostupnim još veći broj informacija o pacijentima i njihovom opštem, ali i trenutnom stanju - najavljuje Jovan Paunović sledeće korake u razvoju poslovanja i ističe da će ovakav potez biti veoma koristan za startape iz oblasti digitalnog zdravstva, jer će im omogućiti najbrži i najjednostavniji način da pristupe već oformljenom tržištu i razvijenoj bazi korisnika.

- Udruživanje ovakve vrste ojačaće glas inovativnih kompanija da budu percipirane kao ozbiljni pokretači ekonomije, umesto kao borci protiv vetrenjača koje niko ne uzima za ozbiljno, dok ne ostvare značajan uspeh - objašnjava sagovornik eKapije.

Vrhunska zdravstena zaštita dostupna svima


Glavna ideja i cilj VisMedic platforme je da se umanje problemi zdravstva olakšavanjem pristupa vrhunskoj zdravstvenoj zaštiti svim ljudima, nezavisno od njihove geografske lokacije i po pristupačnijim cenama. Platforma je veoma jednostavna za korišćenje, a pacijentima je dovoljno da imaju računar, veb kameru i internet vezu. Usluga može da se koristi i preko mobilnih telefona.

Ovaj startap nema nameru da menja postojeće navike korisnika, već im omogućava bolji i pouzdaniji alat da dođu do profesionalnog i personalizovanog zdravstvenog saveta od najkompetentnijih stručnjaka. Masovnim usvajanjem ovakvog pružanja zdravstvenih usluga, pacijenti mogu očekivati još povoljnije cene i veće uštede.

Takođe, ovakav poslovni model predviđa upošljavanje velikog broja zdravstvenih radnika, u najvećoj meri lekara, i to onih sa najvišom stručnom spremom.

- Nadamo se da će do kraja 2017. godine ta brojka samo u Srbiji preći 500. Kako tim za realizaciju ovako zahtevnog i kompleksnog projekta mora biti multidisciplinaran, planiranim investicijama i razvojem na inostrana tržišta VisMedic će u Srbiji zaposliti nove ljude različitih visokoobrazovanih profila: menadžera, pravnika, novinara, dizajnera, lekara, farmaceuta, inženjera... Istakao bih i da je u potpunosti digitalizovan i transparentan način našeg poslovanja maksimalno u skladu sa nastojanjem države da suzbije sivu ekonomiju - navodi Jovan Paunović.

U planu dalje investicije i strateška partnerstva

Na razvoju platforme radili su mahom domaći inženjeri i stručnjaci, u saradnji sa međunarodnim ekspertima, pa VisMedic predstavlja svojevrsni domaći know-how. Jovan Paunović ističe da su u planu dalje investicije, prvenstveno sa strateškim partnerima, ali i sa etabliranim investicionim fondovima rizičnog kapitala (venture capital) i porodičnim kancelarijama (family offices), i to isključivo sa onima koji još uvek nisu prisutni u našem regionu.

- Protekle godine smo imali negativno iskustvo sa jednim "investitorom" koji se u javnosti predstavio kao investicioni fond koji posluje na razvijenim tržištima, sa masom od 100 mil EUR pod upravljanjem, te sada traži nove prilike u regionu. Na kraju se ispostavilo da takav investicioni fond zapravo ni ne postoji, a žalosno je da je takav "investitor" bio promovisan od strane kredibilnih domaćih institucija i stranih diplomatskih predstavništava. Takve činjenice najbolje govore o veoma niskom stepenu razvijenosti venture capital industrije kod nas - zaključuje Paunović, nadajući se da će ovo iskustvo biti vredna lekcija i drugim startapima.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.