NavMenu

Više od 11.500 firmi konkurisalo za programe Godine preduzetništva - Značajna podrška države za unapređenje poslovanja

Izvor: eKapija Utorak, 16.08.2016. 12:37
Komentari
Podeli
(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Godina preduzetništva, kojom državne institucije kroz brojne programe pokušavaju da podrže razvoj privrede - posebno sektora malih i srednjih preduzeća, ušla je u drugu polovinu, a iz Ministarstva privrede navode da preduzetnici trenutno mogu da se prijave na 21 konkurs. Država im je do sada dodelila devet milijardi dinara, od ukupno predviđenih 16 milijardi u 2016. godini.

Privrednici često ističu da im unapređenje poslovnog okruženja znači više od novčanih podsticaja, ali se za određena sredstva kroz projekte do sada ipak prijavilo više od 11.500 firmi.

Razvojna agencija Srbije kreirala je za Godinu preduzetništva pet programa sa ukupnim budžetom od 460 miliona dinara, od čega je 390 miliona direktna finansijska podrška kroz četiri aktuelna programa.

- Ukupno nam je stiglo 857 prijava, koje su u različitim fazama odobravanja, a najveće interesovanje vlada za Program podrške daljem razvoju MMSP-a - tu imamo 473 aplikacije, što je više od 50% ukupnog broja. To znači da su oni koji su u ranijim godinama prošli tu "start up" fazu, osnivanje i prvu godinu, svesni korisnosti ove vrste pomoći i sada apliciraju, na primer, za određene standarde kvaliteta, sertifikacije ili resertifikacije, znake proizvoda i slično. To je pokazatelj da ove kompanije šire svoje poslovanje, osvajaju nova tržišta i proizvode i rastu - kaže za eKapiju Aleksandar Miloradović, savetnik u Razvojnoj agenciji Srbije.

On ističe da je još nezahvalno procenjivati konkretne rezultate ove podrške jer ne postoji reprezentativan način da se ovo izračuna. Ipak, dodaje da u Evropskoj uniji mikro, mala i srednja preduzeća čine 99% svih registrovanih kompanija i generišu više od 60% ukupnog bruto društvenog dohotka EU, a zaslužna su i za više od 50% ukupne dodate vrednosti koju ostvaruju preduzeća.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
- Ovakvim programima mi pripremamo domaću privredu za zahtevnu evropsku tržišnu utakmicu koju bi trebalo da zaigramo kroz koju godinu - navodi Miloradović.

Posmatrano pojedinačno, za program podrške početnicima za započinjanje posla – Start Up - ukupna raspoloživa sredstva iznosila su 100 miliona dinara, a javni poziv je bio otvoren od 20. aprila do 20. juna 2016. godine. Ukupno je primljeno 198 prijava u iznosu od 118.296.377 din, od čega je odobreno 156 prijava za I fazu Projekta, odnosno obuke.

Budžet programa podrške poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi iznosi 130 miliona dinara, a javni poziv je raspisan 25. aprila i traje do utroška kompletnih sredstava, najkasnije do 31. oktobra. Korisnicima programa podrške internacionalizaciji privrednih subjekata, preduzetnika i klastera namenjeno je 90 miliona dinara, dok je za realizaciju programa podrške daljem razvoju MMSP i preduzetnika predviđeno 70 miliona dinara.

Jačanje izvoza i uvođenje "pasoša" za proizvode

Kompanija Esensa iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom dijetetskih suplemenata, medicinskih sredstava i predmeta opšte upotrebe, učestvovala je na dva javna konkursa u okviru programa Godina preduzetništva. Za projekat podrške internacionalizaciji privrednih društava, preduzetnika i klastera, sa ciljem učešća na Međunarodnom sajmu Vitafoods Europa, dobila je nadoknadu Razvojne agencije Srbije u iznosu od 800.000 dinara, dok je kroz program podrške daljem razvoju MMSP i preduzetnika (resertifikacija uspostavljenog sistema menadžmenta) RAS podržao sa 270.000 dinara.


- Podrška institucija i podsticajna sredstva predviđena ovim programima veoma su značajna u cilju unapređenja poslovanja i poslovnog ambijenta uopšte. Država je u okviru programa Godina preduzetništva obuhvatila široku paletu finansijske i nefinansijske pomoći za sve oblike pravnih lica, što je ohrabrujuće i za nas predstavlja dobru polaznu osnovu, praktično inicijaciju za "godine preduzetništva" koje nam tek slede i u kojima očekujemo ključnu sistemsku podršku kroz sinergiju i dijalog privrede i institucija države - objašnjava Ivana Milinković iz kompanije Esensa.

Ona u razgovoru za eKapiju ocenjuje da aktivna podrška institucija utiče na brže unapređenje razvojnog puta izvozno orijentisanih domaćih proizvodnih kompanija i veruje da je ovo tek početak uspešne saradnje između preduzetnika i nadležnih državnih tela.

- U narednom periodu očekujemo aktivniju ulogu državnih institucija u definisanju jasnije regulative, odnosno propisa koji nas suštinski približavaju trendovima koji važe za iste ili slične proizvode u EU. Neophodno je da svaki naš proizvod dobije svoj "pasoš" na osnovu kojeg postaje prepoznat od stranih uvoznika kao proizvod koji je usklađen sa njihovim zahtevima, kriterijumima i standardima - ističe Milinković.

Sagovornica eKapije kaže da će kompanija Esensa prilikom realizacije projekata za koje je dobila sredstva iz programa Godine preduzetništva fokus staviti na jačanje međunarodne tržišne pozicije, odnosno predstavljanje proizvoda na međunarodnom tržištu, praćenje globalnih trendova i kreiranje novih ideja.

Marko Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.