NavMenu

Grade tržni centar sa stadionom na krovu - Poduhvat investitora na Voždovcu

Izvor: Blic Četvrtak, 17.02.2011. 09:18
Komentari
Podeli

Na stadionu Fudbalskog kluba Voždovac više nema travnatog terana, golova i tribina. Krajem januara na njemu su počela gradnja Sportsko poslovno rekreativnog centra "Voždovac" od čak 74.600 kvadrata, na čijem će se krovu nalaziti fudbalski teren.

Prolaznici u Zaplanjskoj ulici, gde se stadion nalazi, često zastaju i gledaju preko polusrušenog zida. Šta se gradi, ne znaju, ali kažu da su čuli kako će tu biti veliki tržni centar na čijem će krovu biti fudbalski stadion. "To je istina", odgovara na to Jovan Ivković, menadžer projekta.

- Ovo će biti treći objekat ove vrste u Evropi. On će biti turistička atrakcija Beograda, a nadam se i jugoistične Evrope. Beograd će se ponositi ovakvim objektom. Da, zaista će fudbalski stadion koji ispunjava sve norme UEFA biti na krovu ovog objekta - priča za "Blic" Ivković.

Sportsko rekreativni centar je zamišljen kao objekat na više nivoa. Na prva dva će biti smešten garažni prostor sa oko 1.000 mesta. Iznad njega, na dva nivoa, nalaziće se prodajno-poslovni prostor koji podrazumeva i objekat "Mercatora" i prodavnice sportske opreme, mesta za sportske manifestacije, a na krovu, pored stadiona, nalaziće se i fitnes centar.

- U fazi smo zaključivanja ugovora sa stranim partnerima. Do kraja maja ili juna znaćemo šta će od sportskih sadržaja biti unutar centra. S "Mercatorom" postoji ugovor o zakupu dela poslovnog prostora - kaže Ivković.

Svakako najveća atrakcija biće stadion. Ivković objašnjava da po dozvolama koje imaju, tribine mogu da prime 3.500 gledalaca, a to je i norma koja zadovalja UEFA standarde.

- To će biti dovoljno da se na stadionu mogu igrati međunarodne utakmice. Projekat nam dozvoljava i proširenje kapaciteta za sedenje - priča Ivković.

Iako se pominje cifra od 22 mil EUR, Ivković kaže trenutno još nije moguće precizno definisati vrednost projekta, ali da je jedan od najvećih koje se u ovoj godini gradi u Srbiji. On navodi i da su investitori "privatni kapital Nemačke države i lokalni partner". Na tabli na gradilištu se kao investitori navode "Eurobau Connect" d.o.o. i Marko Zdravković.

Završetak radova planiran je za mart 2012. godine. FK Voždovac takmiči se u Trećoj ligi i trenutno je na 12. mestu. Stadion je sagrađen 1912. i mogao je da primi 6.000 gledalaca. Još nije odlučeno gde će igrati utakmice u drugom delu sezone.

Jovan Ivković kaže da je dozvole za gradnju ovog objekta dalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

- Bilo bi nerazumno sa naše strane da smo ušli u ovo, a da nemamo dozvole. Objekat je od kapitalnog značaja za Republiku Srbiju i po tim dozvolama i projektima mi i radimo - objašnjava menadžer ovog projekta. U Ministarstvu je "Blicu" rečeno da je izdata dozvola za pripremne radove, a da za pripremu gradnje glavnog objekta nije, jer takav zahtev još nije dobijen.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 17.02.2011.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.