NavMenu

Da li znate da planina Besna Kobila ima snega 9 meseci godišnje, a da je Vranjska Banja kompleks sa najtoplijim geotermalnim vodama u Evropi ? Znate li koliko su oni blizu Koridora X ?

Izvor: eKapija Petak, 14.11.2008. 13:17
Komentari
Podeli

Planina Besna kobila (Foto: besnakobila.rs)Planina Besna kobila

Jedan od strateških pravaca razvoja Vranja i okoline je investiranje u turističke potencije tog kraja, a pravi biseri među njima su planina Besna Kobila i Vranjska banja. Gradska uprava je za potrebe "ubrzavanja" investicija u ovu, nedovoljno poznatu planinsku lepoticu formirala javno preduzeće "Skijalište Besna Kobila" i dobila inicijalna sredstva iz Nacionalnog investicionog plana za infrastrukturno opremanje. Ali kako ističu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj grada Vranja, za dalje ulaganje u ovu planinu potrebna su značajna sredstva privatnih investitora, koji bi ušli u projekat kao partneri.

- Najvažnije u ovoj fazi projekta je ulaganje u puteve, struju, smeštajne kapacitete i izgradnju ski staze na ovoj planini – istakla je, u razgovoru sa urednicima eKapije, Jasmina Petrović, viši stručni saradnik u Kancelariji za lokalni razvoj.

Trenutno na Besnoj Kobili od smeštajnih kapaciteta postoji "Planinarski dom" na visini od 1460 m, koji su do sada koristili učenici osnovnih i srednjih škola, a u planu je izgradnja komleksa hotela. Master plan za turističku destinaciju Besna Kobila uradila je konsultantska kuća "Horvath Consulting Zagreb". Plan sadrži spisak izvodljivih investicionih projekata, moduse razvijanja biznisa u specifičnoj grani privrede, kao što je turizam, kao i neophodne pravne inpute o izvodljivosti investicija.

Planina pruža izvanredne mogućnosti za zimske sportove, jer se sneg zadržava i po 9 meseci godišnje. Na 1.800 metara nadmorske visine, nalazi se "Nebeski put", jedinstven u Evropi, pogodan za safari bus, džiping i planinarski biciklizam.

Planina Besna Kobila povezana je sa Vranjskom Banjom, koja se nalazi svega 4km od evrospkog Koridora X, to jest autoputa E-75.

I za razvoj Vranjske Banje, kako kaže Jasmina Petrović, grad Vranje je aplicirao za sredstva NIP- a.

- U banji postoji hotel, koji je pod ingerencijom fonda PIO. Fond je ovaj hotel pre par godina ustupio kompaniji "Yumco" da završi izgradnju, međutim oni ga iz sopstvenih finansijskih problema nisu sagradili u dogovorenom periodu, pa je hotel posle brojnih sporova vraćen Fondu - objavili su vranjski mediji.

Vranjska Banja (Foto: vranjskabanja.co.rs) Vranjska Banja

PIO će nastaviti sa izgradnjom hotela naredne godine. U Vranjskoj Banji postoji i "Stacionar", hotel "Železničar", koji je u vlasništvu Železnica Srbije, Kongresni centar, u vlasništvu kompanije "Simpo", kao i Zavod za reumatizam.

Trenutno raspoloživa površina slobodnog građevinskog zemljišta u Vranjskoj Banji iznosi 17.000 m2, dok su za brownfield investicije na raspolaganju kapaciteti 98.508m2 površine.

Plan lokalne vlasti je da privuče investitore da ulažu u infrastrukturu Vranjske Banje, a u Kancelariji za lokalni razvoj navode da bi Vranjska Banja mogla da postane ne samo turistička atrakcija već i pogodno tle za razvoj industrije za proizvodnju i preradu hrane, što joj obezbeđuje povoljna klima i, sada već poznata, izdašna izvorišta izuzetno kvalitetnih geotermalnih voda.

Naime, Vranjska Banja je najtoplija banja u Evropi sa temperaturom izvora koja iznosi i do 98,7 stepeni. Pruža mogućnosti za za lečenje posttraumatskih stanja i reumatskih oboljenja. Baš zbog toga, Banju godišnje poseti više od 5.500 turista iz zemlje i inostrantsva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.