NavMenu

Sijarinska Banja dobija novi plan generalne regulacije - Vaterpolo hotel ostao na idejnom projektu

Izvor: eKapija Nedelja, 13.08.2017. 20:06
Komentari
Podeli
Idejno rešenje Vaterpolo hotela u Sijarinskoj BanjiIdejno rešenje Vaterpolo hotela u Sijarinskoj Banji
Sijarinska Banja u narednom periodu dobiće novi Plan generalne regulacije. Kako je za eKapiju rečeno u Opštini Medveđa, u toku je izrada ovog dokumenta, kojim će biti definisane zone i namene prostora u toj banji.

Ovim dokumentom, između ostalog, biće detaljno razrađena i lokacija na kojoj bi mogao da bude sagrađen Vaterpolo hotel, koji je već 7 godina postoji samo na papiru.

Priča o izgradnji ovog odmarališta počela je još 2010. godine. Beogradska firma C.T.D.3. uradila je studiju izvodljivosti za hotel koji bi bio izgrađen uz već postojeći otvoreni vaterpolo bazen sa termalnom vodom. Uz stalne konsultacije sa Vaterpolo savezom Srbije i uz podršku Ministarstva omladine i sporta urađen je i projekat Vaterpolo hotela.

Za pomenuti hotel 2013. godine urađen je i idejni arhitektonski projekat čiji je pokrovitelj bila Opština Medveđa.

Kako je za eKapiju još ranije objasnila Svetlana Dragić, autorka studije iz preduzeća C.T.D.3, uz studiju i idejni projekat postoji i slobodna lokacija za izgradnju hotela sa četiri zvezdice pored već postojećeg bazena. Površina lokacije uz koju protiče Banjska reka je oko 3.000 m2, a Vaterpolo hotel bi trebalo da bude savremeni objekat sa elementima stare srpske arhitekture, vrednosti 5,1 mil EUR.

Ipak, od tada je prošlo mnogo godina, a Vaterpolo hotel ostao je samo "dobra ideja". Iako se godinama govorilo da je investicija opravdana, realizacija nije stigla dalje od idejnog projekta. Kako stvari stoje, put do izgradnje bio je predug. Premda u opštini kažu da se "od ovog projekta nije odustalo", nema ni naznaka da će u nekom skorijem periodu Vaterpolo hotel zaista postati deo Sijarinske Banje. Investitora nema, a ni novca da opština samostalno ulaže.

Za pomenutu lokaciju neophodno je izvršiti i prenos prava vlasništva sa države na opštinu, što od 2010. do danas nije urađeno.

- Projekat Vaterpolo hotela sa četiri zvezdice u Sijarinskoj Banji, koji je započelo prethodno rukovodstvo opštine Medveđa, predstavlja samo idejni projekat, na osnovu kojeg, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, nije moguće otpočeti gradnju - potvrdio je za naš portal Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa.

(Foto: YanLev/shutterstock.com)
- Realizacija ove investicije nije trenutno u prvom planu, jer sredstva opštinskog budžeta nisu velika, a postoje mnogobrojni projekti koji su već u toku, a odnose se na izgradnju i rekonstrukciju vodovodnih i kanalizacionih mreža, ulica i puteva, javnih objekata – škola, vrtića, doma zdravlja i drugih ustanova na teritoriji opštine Medveđa - objašnjava Arsić.

Kako je naš portal ranije pisao, planirani sadržaji objekta su u svemu prilagođeni potrebama vaterpolista, a potom gostima koji imaju posebne zahteve, deci i poslovnim ljudima koji posećuju kongrese, seminare i prezentacije. Predviđen kapacitet hotela je 88 soba i 5 apartmana. U objektu su planirani konferencijski, zabavni, rekreativni, rehabilitacioni i velnes sadržaji, kao i dečji kutak.

- Postoji čitav niz pitanja koje treba rešiti pre nego što se dođe do same izgradnje, odnosno obezbediti izvore finansiranja i pronaći investitora, što u ovom trenutku nije izvesno, zatim rešiti imovinsko pravna pitanja, izraditi plansku dokumentaciju i projektno-tehničku dokumentaciju, pribaviti lokacijske uslove i građevinsku dozvolu... Sve to zahteva određeni vremenski period - objašnjava Arsić za eKapiju.

Ima li investitora?


Za izgradnju pomenutog hotela, sa prethodnom upravom ove opštine pregovarao je i jedan potencijalni investitor, kaže za eKapiju Svetlana Dragić. Međutim, prema njenim rečima, iznenadna smrt predsednika opštine Slobodana Draškovića u potpunosti je zaustavila dalji tok projekta.

- Naši vaterpolisti, zlatni su momci koji godinama osvajaju svet. Zbog nedostatka kapaciteta primorani su da treniraju u inostranstvu, pa zaslužuju jedan ovakav hotel - zaključuje Dragić.

U sadašnjoj lokalnoj samoupravi u Medveđi za naš portal pre nekoliko dana rečeno je da "do danas nije bilo kontakata sa potencijalnim investitorima".

K.S.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.