NavMenu

Hoće li Novo naselje imati kulturni centar? - Inicijativa građana dobila obrise, u Novom Sadu predviđene i 4 kulturne stanice (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 30.06.2017. 11:14
Komentari
Podeli
Idejno rešenje za Kulturni centar Novo NaseljeIdejno rešenje za Kulturni centar Novo Naselje
Inicijativa novosadske grupe građana Novo kulturno naselje da njihov deo grada dobije kulturni centar traje već nekoliko godina, a sada je počela da poprima i konkretne obrise.

Korak bliže realizaciji ovog projekta napravili su izradom idejnog rešenja, a kao lokacija kulturnog centra na Novom naselju odabran je prostor oivičen ulicama Bate Brkića, Seljačkih buna i Braće Dronjak, gde se sada nalaze stare barake odavno predviđene za rušenje. U tome su pomogli i studenati Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Kako kažu za eKapiju, ideja za izgradnju kulturnog centra u novosadskom Novom naselju rodila se iz nastojanja ovog udruženja da pronađu adekvatan prostor za realizaciju svojih projekata i događaja.

- Pokrenuli smo projekat NN, anketirali građane Novog naselja i od 2.000 ispitanika, njih 97% se izjasnilo da želi kultuni centar u našem naselju - kaže za eKapiju Ognjen Tomašević iz Novog kulturnog naselja, najvljujući da će za nekoliko meseci napraviti i brošuru o ovom projektu.

Sagovornik eKapije kaže da su sve strukture vlasti upoznate sa ovim predlogom i da su do sada imali podršku lokalne samouprave za svoje projekte, a između ostalog, kao dokaz toga navodi da su se prezentacija ovog projekta i razgovori sa fokus grupama odvijali u sali Mesne zajednice Bistrica.

Idejno rešenje za kulturni centar u Novom nasilju uradili su Đorđe Vukojičić, Ivan Čanji i Stefan Ristanić, dok je Dejan Bogavac učestvovao u izradi 3D dizajna. Predloženo rešenje je objekat sa staklenom fasadom i talasastim krovom, bioskopom na otvorenom i drvoredima čije se krošnje reflektuju na staklenoj fasadi.

Četiri kulturne stanice u Novom Sadu

Ipak, bez obriza da li će ovakav kulturni centar biti izgrađen na Novom naselju, izvesno je da će njegovi stanovnici uskoro dobiti novi prostor za kulturne sadržaje. Naime, kako je Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. godine, potrebna je nova infrastruktura u ovoj oblasti, pa je u vojvođanskoj prestonici predviđena izgradnja četiri tzv. kulturne stanice. Jedna od njih, biće izgrađena upravo na Novom naselju.

- Novo Naselje sasvim sigurno dobija kulturnu stanicu, koja nije isto što i kulturni centar - kažu za eKapiju u Fondaciji "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture", zaduženoj za realizaciju ovog projekta. Oni pojašnjavaju da tako, nisu direktno uključeni u inicijativu građana Novog naselja za izgradnju kulturnog centra, ali da podržavaju sve inicijative koje za cilj imaju promociju kulture i sadržajniji kulturni život grada.

Kulturne stanice, za čiju su realizaciju nadležni sa druge strane, osim Novog naselja biće izgrađene i na Klisi, i Sremskim Karlovcima, dok je četvrta lokacija za sada još nepoznata. Iz tog razloga, od 1. do 15. jula biće organizovano anketiranje Novosađana, koji će dobiti mogućnost da odaberu tačnu lokaciju kulturnih stanica u za sada poznatim delovima grada, te deo grada za četvrtu.

Kako za eKapiju kažu u Fondaciji 2021, ideja je da u proces nastajanja budu uključeni građani, kako bi se aktivirali i razumeli da je to prostor koji pripada njima.


- Tokom ove godine mapiraćemo tačne lokacije na kojima će se graditi stanice, a u realizaciju će se krenuti naredne godine. Nije sigurno da li ćemo adaptirati postojeće prostore, dograđivati ih ili graditi nove. Ono što je sigurno je da će kulturne stanice biti prostori manjih razmera, a za svaku stanicu postojaće posebna strategija - kažu u Fondaciji 2021.

U stanicama je predviđeno da se organizuju različiti kulturni sadržaji, od izložbi do koncerata, ali i tribine, diskusije i sl...

Ostaje da se vidi da li će osim kulturne stanice, stanovnici Novog naselja dobiti i kulturni centar, čije idejno rešenje možete pogledajte u našoj galeriji.


Fotogalerija
Idejno rešenje za kulturni centar u novosadskom Novom naselju
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.