NavMenu

Niče osmospratnica na uglu Despota Stefana, Cetinjske i Džordža Vašingtona? - Predstavljen plan uređenja dela Starog Beograda

Izvor: eKapija Sreda, 21.06.2017. 12:38
Komentari
Podeli
Kvart između ulica Despota Stefana, Cetinjske i Džordža Vašingtona u Beogradu uskoro bi trebalo da dobije novo ruho, a na ovom potezu Starog grada predviđena je izgradnja moderne osmospratnice sa podzemnom garažom.

Gradilište objekta, čija bi izgradnja prema nekim najavama mogla da počne već početkom naredne godine, nalazi se na potezu od broja 18 do 22.

Na upravo završenom ranom javnom uvidu Plana detaljne regulacije ovog bloka u Starom gradu, predstavljena su nova pravila gradnje na ovom području. Plan je uradilo preduzeće Urbanistiq iz Beograda na inicijativu investitora, novosadske kompanije Dijagonala inivest, koja bi gradila pomenutu osmospratnicu.

Kako su za eKapiju rekli u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Beograd, površina od oko 2 hektara reguliše se u cilju detaljne razrada lokacije, definisanja urbanističkih parametara i planiranih namena u okviru predloga granice.

- Ovim Planom definisana su i pravila preparcelacije, kao i predlog analitičko-geodetskih elemenata obeležavanja građevinske parcele, a u cilju racionalnije realizacije planiranih namena u skladu sa planskim osnovom - dodaju iz Sekretarijata, koji je pozivao sve zainteresovane da u pisanoj formi dostave mišljenje o Planu najkasnije do 28. juna 2017. godine.

Plan saobraćajaPlan saobraćaja

Šta će biti sa starim zgradama?

Predmetni plan predvideo je nova pravila gradnje na ovom području, bilo da je reč o izgradnji novih objekata ili rekonstrukciji postojećih. Tako je ujedno definisana i "sudbina" zgrada koje se već nalaze na ovoj lokaciji.

Svaku dogradnju, rekonstrukciju, promenu namene i bilo kakvo povećanje kapaciteta objekta, tako, mora pratiti odgovarajući broj parking mesta za nove kapacitete prema normativima. Neće biti dozvoljeno zatvaranje postojećih prolaza i pasaža u unutrašnjost, a ovi prolazi se zadržavaju radi bezbednosnih mera (pristup interventnih vozila) i u interesu stanovnika bloka, navodi se u Planu.

Dozvoljeno je smanjenje širine pasaža, uz zadržavanje minimalne širine od 3.5 m po pasažu, u skladu sa saobraćajnim rešenjem bloka i konstruktivnim sklopom objekata uz saglasnost autora objekta ili odgovarajuće institucije. U centralnoj zoni nije dozvoljeno zatvaranje balkona, lođa i terasa orijentisanih prema ulici i drugim javnim prostorima, osim kao jedinstvena intervencija za sve etaže, dok je zatvaranje lođa i terasa prema unutrašnjem dvorištu dozvoljeno pod uslovom da se intervencija izvodi na isti način, u istom materijalu i boji, u skladu sa postojećim elementima zgrade.


Proširenje ulice i biciklistička staza

Nešto ranije ove godine, 20. aprila, Skupština grada Beograda donela je i Plan detaljne regulacije za deo Bulevara despota Stefana od ulice Džordža Vašingtona do Cetinjske. Ovim planom definisano je da Bulevar despota Stefana sadrži dva puta po dve saobraćajne trake (širine po 3,50m), na severnoj (neparnoj) strani dvosmernu biciklističku stazu (širine 2,0m) i zelenilo (širine 1,0m) i obostrane trotoare promenljive širine (do 8,5m). U okviru trotoara sa južne strane planira se drvored, a ukupna širina regulacije iznosi od 22,9m do 27,7m.

Plan detaljne regulacije bloka između Despota Stefana, Cetinjske i Džordža Vašingtona možete pogledati i u PDF fajlu.


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.