NavMenu

Samo jedna nova zgrada u Kraljevu tokom 2016. - Lokalni građevinci jedva opstaju, cene kvadrata sve niže

Izvor: Politika Ponedeljak, 24.04.2017. 09:34
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Odeljenje za urbanizam u Kraljevu među najboljima je u Srbiji što se tiče rokova za izdavanje dozvola i ostalih odobrenja za gradnju. Tu ocenu i pohvalu, koja se čula i u resornom ministarstvu, krnji činjenica da u oblasti novogradnje i nemaju baš mnogo posla. U prilog tome ide podatak da su tokom 2016. godine izdali samo jednu dozvolu za gradnju stambene zgrade na gradskom području. Istina, bilo je tu odobrenja za nekoliko državnih poslovnih objekata i privatnih, ali namenjenih trgovini, uslugama, skladištenju robe... No, za stanovanje, kako sada stvari stoje, gradiće se samo jedna zgrada.

- Tako ispada, a prethodnih godina, kada je ovde bilo istovremeno i oko 15 gradilišta, iskorišćene su najbolje lokacije. Možda bi tu bilo još prostora za gradnju, ali su brojni delovi grada pod nekom vrstom zaštite i tu imamo stalne polemike sa nadležnima u ovdašnjem Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Uz to, padu obima gradnje doprineo je i pad kupovne moći potencijalnih kupaca, ali i situacija da su investitori ostali bez novca. Na njihovu nevolju sada su kupci, posle svih prevara, postali oprezni, pa se više traže polovni nego novi stanovi - objašnjava Zvonko Kovačević, načelnik gradskog odeljenja za urbanizam.

Sve to povlači i niz drugih nevolja: brojne građevinske firme jedva preživljavaju, na retke konkurse za izvođenje radova javlja se najmanje njih desetak, na skladištima građevinskog materijala je prodaja prepolovljena, a građevinski radnici odlaze u druge gradove, najviše put Beograda.

U tako snažnoj lokalnoj konkurenciji vlasnici građevinskih firmi sve češće i negoduju tvrdeći da "u Kraljevo iz drugih gradova može doći i graditi ko hoće, a nama je takva prohodnost na strani često, na razne načine, nepravedno uskraćena". Kraljevački građevinci ukazuju i na jednu nelogičnost: gradnja jeste opala, što znači i ponuda stanova, ali se cene novih sve niže. Tako se u samom centru grada može kupiti novi stan čak za oko 800 evra po kvadratu, a malo dalje, recimo u blizini gradske velike pijace, za dve stotine evra manje, dok se polovni stanovi prodaju za oko 500 evra za kvadrat. Reč je o zgradama u kojima postoji centralno grejanje, lift i sve druge pogodnosti.

Šta je, pored pomenutog nedostatka atraktivnih lokacija i jake konkurencije, još dovelo do ovog stanja u kraljevačkom građevinarstvu?


Više vlasnika građevinskih firmi podseća da su pre najviše desetak godina ovde preko noći nicala gradilišta stambenih zgrada. Tiskali su se graditelji između postojećih objekata, rušene su stare kuće i tu podizani temelji za nove višespratnice. Bila je velika potražnja građevinskih parcela, a u posao gradnje stanova za tržište pored građevinaca ulazili su i mnogi iz drugih zanimanja. Mamila ih je dobra i brza zarada jer kvadrati su bili na ceni, a kupaca znatno više od broja ponuđenih stanova na tržištu. Tako je 2007, 2008. i 2009. godine prodavano oko 650 stanova godišnje. Cene kvadrata bile su skoro dvostruko više, a sada se od početka 2017. takoreći na prste mogu prebrojati kupci novih stanova, pa u nekoliko ranije sagrađenih zgrada uveče "svetli" tek poneki prozor.

Na to je sigurno uticao i dolazak oko 20.000 izbeglih lica u Kraljevo, da bi zatim došlo do pada kupovne moći stanovništva, a vlasnici građevinskih firmi priznaju i uticaj neodgovornosti, odnosno ranijih prevara, pa sada novi kupci ulažu novac u kupovinu stana tek kada se zgrada okrovi ili dobije upotrebnu dozvolu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.