NavMenu

Novi izgled Rakovice - Evo koje su sadržaje urbanisti predvideli u blizini budućeg Capitol parka

Izvor: eKapija Utorak, 11.04.2017. 15:43
Komentari
Podeli
Beogradska opština Rakovica dobija polako novi izgled. Umesto oronulog Rekorda, niče Capitol park, a urbanisti pripremaju dokumentaciju za dalji razvoj ovog poteza. Nekada isključivo privredna zona, delimično se transformiše u komercijalnu, a jedan deo ostaje rezervisan za proizvodne pogone lake i specijalizovane industrije, visokotehnološke fabrike i održive proizvodne zone. Na području uz Ulicu oslobodilaca Rakovice, od tramvajske okretnice do Ulice patrijarha Dimitrija, dozvoljene su i delatnosti poput trgovine na veliko i malo, distributivnih centara, izložbeno-prodajnog prostora, a planirana je i gradnja benzinske pumpe, odnosno stanice za snabdevanje gorivom, te velikog parka.

Neposredan povod za izradu Plana detaljne regulacije ovog prostora bila je potreba raseljavanja objekata u Ulici Mitra Bakića, koji su oštećeni prilikom velikih poplava 2014. godine, izlivanjem Topčiderske reke. Dokumentom bi trebalo i da se definišu namene ovih površina i utvrde mere zaštite i sanacije terena. Takođe je predviđen razvoj privrednih delatnosti ili njihova transformacija u skladu sa savremenim potrebama, tehnologijama i uslovima zaštite životne sredine, ali i sistemsko povezivanje postojećih i planiranih saobraćajnica.

Na mestu bivših fabrika - visoka tehnologija i trgovina

Na prostoru koji se uređuje Planom detaljne regulacije trenutno se nalaze uglavnom privredne površine, proizvodni i administrativni objekti, magacini, skladišta i radionice u okviru tri kompleksa - bivše fabrike gume Rekord, Livnice IMR-a, i bivše fabrike Jugostroj. Delom su zastupljeni i stambeni objekti, zatim saobraćajne i zelene površine, kao i infrastruktura.

Područje Plana je podeljeno na tri celine, u okviru kojih se nalazi nekoliko karakterističnih zona. Tako zona namenjena za privredno-komercijalne delatnosti obuhvata postojeću lokaciju bivše fabrike Jugostroj, ukupne površine oko 2,47 ha. Ovde je planirano unapređenje i razvoj postojećih privrednih delatnosti u smeru prilagođavanja i usklađivanja sa uslovima zaštite životne sredine ili transformacija u komercijalne delatnosti.

Za ovu zonu planirane su proizvodne delatnosti koje se mogu grupisati u veće, tehnološki povezane komplekse, laka i specijalizovana industrija, održive proizvodne zone i proizvodnja visoke tehnologije. Dozvoljena je i trgovina na veliko, odnosno gradnja skladišta, magacina, distributivnih centara i slično, kao i proizvodni pogoni koji mogu postojati samostalno, ali i prodaja, servis i parkiranje motornih i teških vozila.

Planom su predviđeni i komercijalni sadržaji u okviru kojih se mogu organizovati trgovina na malo, administracija, izložbeno-prodajni prostori i uslužne delatnosti.

Druga zona, namenjena za privredne delatnosti, obuhvata postojeću lokaciju Livnice bivše fabrike IMR, na površini od oko 0,71 ha. Imajući u vidu da se na ovom području obavljaju i delatnosti sa povećanim ekološkim rizikom koje moraju da usklade svoju delatnost sa zakonskim odredbama ili da se presele na drugu lokaciju, planirane su privredne delatnosti koje su ekološki povoljnije. Postojeći objekat Livnice trebalo bi da se transformiše ili ukloni.

Od komercijalnih sadržaja u ovoj zoni predviđene su delatnosti naučno-istraživačkog rada, izložbeni prostori i administracija.

Predviđena gradnja benzinske pumpe

Početak gradnje Capitol parka Rakovica (Foto: beograd.rs)Početak gradnje Capitol parka Rakovica
Površine za komercijalne sadržaje takođe su podeljene u dve zone. Prva se nalazi na lokaciji bivše fabrike gume Rekord, na površini od oko 6,35 ha, i ovde je planirana potpuna transformacija privrednih delatnosti u komercijalne sadržaje. Tu se već gradi ritejl park Capitol park Rakovica, gde će biti smešten hipermarket, više poslovno-prodajnih, uslužnih i ugostiteljskih objekata, kao i komercijalnih sadržaja u funkciji sporta i zabave.

Ovaj projekat uklapa se u dozvoljene komercijalne sadržaje koji obuhvataju višefunkcionalne poslovne komplekse, trgovinu na malo, poslovne i finansijske institucije, predstavništva, privredna društva i agencije za pružanje poslovnih, intelektualnih, informatičkih i drugih usluga. Predviđeni su i ugostiteljstvo i turizam, trgovina na veliko, komercijalni vidovi sportskih, rekreativnih aktivnosti i zabave, kao i izložbeno-prodajni prostori, poput salona automobila i prodaje nameštaja.

U drugoj zoni predviđena je gradnja benzinske pumpe, odnosno stanice za snabdevanje gorivom (SSG). Ova zona obuhvata površinu od oko 0,2 ha, a u kompleksu SSG planirana je i prateća oprema koju čine podzemni rezervoari, automati za istakanje goriva, automat za vazduh i vodu, istakačko-pretakački šaht. Ovde su predviđeni i prateći sadržaji, kao što su auto servisi, autotrgovina, autoperionica, ali i prostor za kancelarijsko poslovanje, infopunkt, rent-a-car, turističko biro, bankarske/poštanske usluge...


Novi park uz Topčidersku reku, moguće uvođenje novih linija prevoza...

Kada je reč o zelenim površinama, Planom je predviđeno da se lokacija koja obuhvata postojeće porodično stanovanje, izgrađeno na prostoru bivšeg korita Topčiderske reke, a koje je poslednjih godina ugroženo poplavama i zahteva velika ulaganja u sanaciju, raseli, a na tom prostoru je planirana javna zelena površina – park, na površini od 1,1ha.

Park bi se nalazio između Ulice patrijarha Dimitrija, privredne zone i Topčiderske reke, a u okviru ove površine neophodno je obezbediti minimalno 70% ozelenjenih površina, dok ostalih 30% može biti pod stazama, platoima, dečijim igralištima i otvorenim terenima.

Zaštitni pojas zelenila nalaziće se na prostoru neposredno uz korito Topčiderske reke.

Planom su regulisane i saobraćajnice, pa je tako predviđena širina kolovoza u Ulici oslobodilaca Rakovice, koja se pruža od Ulice patrijarha Dimitrija do tramvajskog i autobuskog terminusa Kneževac, sedam metara, a sadržaće i obostrane trotoare širine od 1,5 m do 3,5 m i zelenu površinu duž ivice kolovoza širine 8,3 m. Ovako planirana širina zelene površine omogućava tokom kasnije planske razrade planiranje dvokolosečne tramvajske pruge kao tehničke veze od Ulice patrijarha Dimitrija do budućeg depoa za vozila Javnog gradskog prevoza. Ulica oslobodilaca Rakovice imaće između zelene površine i trotoara i dvosmernu biciklističku stazu.

Na području obuhvaćenom Planom saobraćaju linije autobuskog i tramvajskog podsistema javnog gradskog prevoza putnika (JGPP), a prema planskim postavkama i smernicama razvoja JGPP planirano je zadržavanje postojećih linija, uz mogućnost reorganizacije i uvođenja novih.

Plan detaljne regulacije ovog područja nalazi se na javnom uvidu još sutra - 11. aprila 2017. godine, u prostorijama Gradske uprave Beograda, a detalje možete pogledati i u PDF fajlu.




Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.