Izvor: eKapija | Sreda, 21.05.2008.| 13:47

Kako 100m2 stana učiniti što udobnijim i praktičnijim za svakodnevni život ?

Odgovor na ovo pitanje bio je zadatak koji su investitori postavili pred arhitekte Sibinu Hriešik i Gordanu Popović iz projektnog biroa “Kedar” iz Novog Sada.

Rešenja su, naravno, mnogobrojna, ali se čini da je za “pravi” izgled – rešenje uglavnom jedno. Strpljenje u istraživanju i volja investitora da odluke prepusti arhitekti pomažu da se dobije autentičan enterijer.

Tokom prvog susreta arhitekata sa prostorom, dominirao je utisak hladnoće, pre svega zbog velikih površina pod keramičkim pločicama. Trebalo je, najpre, sve već postojeće elemente složiti u projektantsku ideju koja se sastojala od nekoliko zahteva.

Prvo – jasno odrediti dnevni boravak koji je prilično “nesrećno” presecala postojeća greda. Kako greda nije mogla da se ukloni, dodate su i ostale grede, tako da je formiran okvir koji je, zatim, transformisan u nosače za svetla. Na taj način savladan je inicijalni problem koji je na početku postojao.

Zatečena i, samim tim, nametnuta podela prostora, kao što su pod, grede i građevinski definisan prostor, znatno je uslovila organizaciju ambijenta. Prostor je počeo da “diše svojim plućima” kada je dobio veliku količinu svetla, tako da su arhitekte, Sibina i Gordana, pronašle dobar način da prostor reše prirodno i skladno.

Enterijer zrači vedrinom i dubinom, zahvaljujući ogledalima koja su postavljena na suprotne strane zida. Kroz ambijent se prosto “klizi” jer su rešenje u njemu prozračna i “laka”. Potreba za šankom je prirodno frmirala kuhinju, a zatim se odvojila i trpezarija da bi se, nakon toga, dnevni boravak smestio pored velikih kliznih vrata.

U produžetku šanka stvoren je mali intimni kutak za doručak. Utisak je da je kuhinja prostrana , iako je objektivno mala.

Uklanjanjem zida koji je smetao, preuski hodnik transformisan je u znatno širi, i u njega je smešten preko potreban garderobni plakar.

Arhitekte “Kedra” su vrlo smelo rasparčali prostor onako kako su potrebe investitora nalagale – dosledno sprovodeći ideju otvorenog i svetlog dnevnog boravka sa mogućnošću da se bude prisutan u svakom momentu u kuhinjskom delu.

Kombinacija narandžaste boje na zidovima i slaganog sivog kamena napravljena je da se vizuelno odvoje dnevni boravak i ulazni hodnik, kao ia da se “toplo” reše zidne površine kao adekvatan kontrast pločicama na zidu. Svaki deo ovog savremenog apartmana je dobro osvetljen, jer su prozori veliki i okrenuti ka zelenim površinama napolju, a takođe i zbog dobro raspoređenog ugradnog svetla.

Zona za sedenje je smeštena upravo u najosvetljenijem delu ambijenta, nasuprot širokim zastakljenim površinama koje vode na malu, veoma šarmantnu i udobnu terasu.

Izbor opreme za enterijer kreće se između toplih komada komada od drveta i nešto oštrije sedeće kožne garniture koja svojom linijom uspešno stabilizuje prostor.

Ravnoteža je zadržana iako je ambijent “ugostio” četiri funkcionalne celine: ulaz, dnevni boravak, trpezariju i kuhinju. Posebno atraktivni i odlično integrisani u celinu enterijera su dva crteža u boji “Slonovi”, rad akademskog slikara Dobrivoja Radića (dim. 100x70).

Zelenilo je oživelo svaki ugao apartmana, a posebno je efektno u kontrastu sa kamenom i staklom. Šarm i lepota vidljivi su u svakom segmentu koji ovaj autentičan enterijer čine tako privlačnim i lepim.

...Trpezarija je smeštena između kuhinje i dnevnog boravka.

...Impresivna koža garnitura svojom linijom uspešno stabilizuje prostor.

...Potreba za šankom prirodno je formirala kuhinju.

... Odmah pored je šank, koji kuhinju deli od dnevnog boravka.

Stan je nizom rešenja pretvoren u fluidan prostor koji odiše optimizmom i toplinom.

napomena : tekst je delimično prenešen iz časopisa Kuća Stil, uz odobrenje autora projekta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.