NavMenu

Srbija treba da unapredi sistem javnih nabavki - Na tenderima gledati kvalitet, ne najnižu cenu

Izvor: N1 Nedelja, 12.02.2017. 15:39
Komentari
Podeli
Nikola MatićNikola Matić
Srbija treba da unapredi sistem javnih nabavki i da pređe sa kriterijuma najniže cene na to da se prvo posmatra kvalitet, pa tek onda finansijski parametri, kaže inženjer konsultant Nikola Matić, član Upravnog Odbora EFCA i ACES-a i vlasnik kompanije VMS.

On navodi da je poznavanje međunarodnih tenderskih procedura i pravnih pitanja od velike važnosti za uspešno poslovanje građevinskih kompanija. Poslovanje u svetu se promenilo, konkurencija je jaka i poštuju se precizni uslovi i tzv. FIDIC standardi, koji su postali obavezni za sve firme koje hoće da konkurišu za projekte finansirane iz budžeta međunarodnih finansijskih institucija.

Matić objašnjava da je FIDIC svetska organizacija koja okuplja nacionalne asocijacije širom sveta, odnosno firme koje su prepoznale sve uslovnosti koje su bitne za povoljno poslovanje i povoljne uslove poboljšanja uslova života.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), kao i Svetska banka su, kako kaže, već prepoznale da je zbog unapređenja procesa ugovoranja, jako bitno da postoje stadnardizovani modeli koji kroz sitne izmene, odnosno specifičnosti svake zemlje, da u jako kratkom vremenu postignu dogovor između dve strane i smanje mogućnost rizika u realizaciji posla.

Odbor FIDIC-a koji se bavi ugovornim dokumentima, okuplja širok broj stručnjaka koji razmatraju najbolje poslovne prakse koje su se kroz vreme dešavale, ističe Matić.

(Foto: Goodluz/shutterstock.com)
Kaže i da su male građevinske firme u Srbiji čak možda i bolje upoznate sa FIDIC standardima od građevinskih giganata, jer su prepoznate od strane međunarodnih kompanija koje se takvim modelima ugovora bave već duže vreme. Kompanije iz Srbije u kooperaciji s njima lakše postižu rezultate zbog fleksibilnosti i bržeg razvoja domaće industrije, navodi on.

Matić kaže i da će Srbija kroz poglavlje 5 u pristupnim pregovorima sa EU, morati da uvaži određene kriterijume koji se tiču javnih nabavki, a koje se odnose na uključivanje troškova tokom izgradnje, upravljanjem projektom i kvalitetom.

Metod je, kako kaže, uzet iz autoindustrije, gde postoji servisna knjižica za svaki automobil, tako i u građevinarstvu mora da se napravi plan održavanja, preventivnih mera i načina na koji se upravlja projektom. Ukoliko se proceni npr. da je potrebno da jedan most služi 100 godina, onda se planira niz aktivnosti koji omogućavaju održavanje takve infrastrukture.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.