NavMenu

Ponovo se budi Ada Huja - Na pomolu još jedan urbanistički plan atraktivne lokacije u Beogradu

Izvor: eKapija Petak, 24.06.2016. 11:07
Komentari
Podeli

Neizgrađen prostor između Višnjičke ulice i obale Dunava predstavlja vredan potencijal za budući razvoj Beograda, s obzirom da se spušta na reku. Ovaj prostor godinama je u žiži gradskih urbanista, a planirana namena tog prostora menjala se nekoliko puta.

Nove ideje stižu novim planom. Na ranom javnom uvidu do 15. jula je Plan detaljne regulacije područja Ada Huja.

Prema tom planu, koji obuhvata površinu od 300.7 hektara, u priobalnom pojasu, između Višnjičke ulice, pruge za gradsko-prigradski saobraćaj i Dunava, planiran je novi gradski centar koji ima vezu sa centrom Karaburme, ali i sa drugim delovima grada preko Ruzveltove ulice i Ulice despota Stefana.

Uređenjem Dunavskog keja kao zelenog poteza, ovaj centar treba da bude povezan sa sportsko-rekreativnim kompleksom na Adi Huji. S obzirom na istaknut položaj na obali Dunava i ulogu u formiranju siluete grada, objekti koji će se graditi moraju biti reprezentativni, a visina ne bi trebalo da ugrozi vizure sa Dunava na Zvezdaru, odnosno sa Milićevog brda na Novi Beograd i Zemun.

Planirano je da postojeći privredni kompleksi u zoni Višnjičke ulice i na Adi Huji budu transformisani u mešovite gradske centre sa objektima za stanovanje.

Sportsko-rekreacioni centar Ada Huja biće namenjen motonautičkim sportovima i karting vožnjama, uz mogućnost formiranja manje marine.

Namera je da se plan realizuje u dve faze. Faza – celina 1 – od Pančevačkog mosta do kompleksa preduzeća "Kartonka Avala" ("Avala Ada") i Faza – celina 2 - od preduzeća "Kartonka Avala" ("Avala Ada") do priobalja naselja Višnjica.

Između obale Dunava i Višnjičke ulice planirana je nova Dunavska ulica za vezu Pančevačkog mosta i spoljne magistralne tangente (SMT), kojom će se saobraćaj iz severnih uvodnih pravaca i dunavske privredne zone, u odnosu na gradsko jezgro, usmeravati obodno ka SMT i autoputu.

U zoni Ade Huje planiran je koridor za budući novi drumski most preko Dunava. U koridoru Višnjičke ulice, prema naselju Mirijevo, planirana je u prvoj fazi izgradnja tramvajske pruge.

Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, u Ulici 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu) od 1. do 15. jula 2016. godine svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.