NavMenu

Nema više "Staklenca" u blizini "konja"- Pogledajte kako će izgledati Terazije, Trg republike i Trg Nikole Pašića (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 09.06.2015. 15:49
Komentari
Podeli

Rešenje za Trg republike (Foto: Zorica Savičić i Zoran Dmitrović)Rešenje za Trg republike
Ukloniti žardinjere, bilborde i parkirane automobile, urediti podzemne prolaze i dati prednost pešacima i javnom transportu, osnovne su ideje kojima su se vodili arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović, tim koji je osvojio prvu nagradu na konkursu za uređenje tri centralna beogradska trga: Nikole Pašića, Terazija i Trga republike.

Žiri je u obrazloženju odluke naveo da rad odlikuje nepretencioznost, svedenost i osećaj za meru, da je svaka od tri projektovane celine rađena specifično kao jedinstven ambijent sa svojim karakteristikama, kao i da ne predodređuje unificiran pristup.

Trg republike

Prema pobedničkom rešenju, umesto tržnog centra "Staklenac", Beograđani bi za koju godinu mogli da dobiju kulturni centar. Put do njega ne bi bio presečen okolnim saobraćajnicama, nego bi posetioci pristizali pešačkom zonom od Trga Republike do Doma vojske. Buku autobusa na okretnici zamenili bi šetači koji će drvenom kaldrmom dolaziti do trga – parka ispred Doma vojske.

Ipak predviđen je i prolazak vozila, ali strogo određenih.

- Reč je o turističkom prevozu, to jest električnom vozilu koje bi putnike prevozilo od Terazija do Kalemegdana ili Kule Nebojša pošto na toj relaciji trenutno i ne postoji transport, a potreban je - smatraju autori.

Trg republike uveče (Foto: Zorica Savičić i Zoran Dmitrović)Trg republike uveče

Kako je Zorica Savičić izjavila nakon pobede na konkursu, njihova ideja vodilja bila je rekonstrukcija trgova poput Trga republike u Parizu koji prednost daje pešacima i saobraćaj na centralnim gradskim zonama maksimalno redukuje. Na mestu "Staklenca" nisu planirali operu jer, kako kaže, takvi objekti su u funkciji uglavnom uveče. Zato su predložili objekat kulture sa galerijama, knjižarama, salama za konferencije. Predvideli su i uklanjanje žardinjera sa Trga republike jer "dodatno blokiraju ionako mali prostor za pešake".

- Njega bismo popločali granitnim pločama, a na donjem trgu kod Doma vojske predložili smo drvenu kocku kojom je nekada bio zastrt Trg republike – izjavila je Zorica Savčić, koja je inače vanredni profesor arhitekture na Fakultetu za umetnost i dizajn.

Prema prvorangiranom rešenju potrebna je još jedna garaža u Francuskoj kako bi se vozačima obezbedio odgovarajući prilaz Trgu republike.

Trg Nikole Pašića

Rešenje za Trg Nikole Pašića (Foto: Zorica Savičić i Zoran Dmitrović)Rešenje za Trg Nikole Pašića

Ispred Doma Narodne skupštine ovaj dvojac osmislio je raskošnu fontanu, dok bi automobile sa parkinga izmestili u podzemnu garažu koja će se graditi u Vlajkovićevoj ulici.

Arhitektkinja Savičić smtara da će, čim se automobili uklone sa tog prostora, on potpuno drugačije izgledati. Kako kaže, biće lepši i kada se sklone bilbordi "kojima nije mesto ispred Skupštine jer zaklanjaju vizure na najznačajniju srpsku zakonodavnu instituciju".

Postojeći vodoskok na Trgu Nikole Pašića biće zamenjen fontanom sa mlaznicama iz poda i ona će zauzeti manju kvadraturu od sadašnje. Dekorativno podno osvetljenje na ulazu u Dom sindikata naglasiće značaj ove kulturne institucije, dok će klupe biti redizajnirane, naglašava Savičićeva.

Trg Nikole Pašića, prema pobednicima gradskog konkursa, je dnevni boravak Beograda i nisu mu potrebne velike promene. On ostaje trg na kome će se organizovati sajmovi, izložbe, sportske aktivnosti…

Terazije

Gusti drvoredi ulepšali bi obe strane Terazija, a obnovljeni podzemni prolazi postali bi novi info punktovi prestonice.

Površina pothodnika ostaje ista, ali zidne i obloge za plafon i pod moraju da se promene kako bi održavanje bilo lakše i jeftinije. Podzemni prolazi treba da budu i mesto gde će se Beograđani i turisti informisati o istoriji grada i turističkoj ponudi.

Terazije (Foto: Zorica Savičić i Zoran Dmitrović)Terazije

Mrtvo slovo na papiru ili ne

Konkurs za uređenje centralnih gradskih trgova organizovala je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda. Gradski arhitekta Milutin Folić istakao je da "tri nagrađena rada neće ostati samo na papiru, nego će se razgovarati i o njihovoj konkretnoj realizaciji".

– Novac za projektovanje i sređivanje tri centralna trga biće obezbeđen iz budžeta grada. Ulepšavanje bi trebalo da počne sledeće godine –rekao je gradski urbanista.

Osim pobedničkog rešenja, petočlani žiri – arhitekte Eva Vaništa Lazarević, Boris Podreka, Branislav Mitrović i Nebojša Minjević, kojem je predsedavao Milutin Folić, gradski urbanista – dodelio je drugu i treću nagradu.

Dva od pet idejnih rešenja koja su ušla u drugi krug konkursa raspisanog decembra prošle godine ostala su bez priznanja, ali će kao i ostalih 30 radova biti izložena do 19. juna u holu Skupštine grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.