NavMenu

Za bolji med sa planinskih pašnjaka - EU i Vlada Švajcarske donirale opremu vrednu 25.000 EUR novovaroškim pčelarima

Izvor: Danas Subota, 26.08.2017. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Oleg.0/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska unija i Vlada Švajcarske su posredstvom EU PROGRES-a donirale novovaroškom Udruženju pčelara Zlatarka savremenu opremu za proizvodnju saćnih osnova i liniju za izradu pogača i sirupa za prihranu pčela.

Donacija je vredna oko 25.000 EUR, a zahvaljujući njoj, kao i ulaganjima lokalnih pčelara u iznosu od skoro pet hiljada evra, značajno će se unaprediti proizvodnja meda sa planinskih pašnjaka.

Udruženje pčelara Zlatarka iz Nove Varoši ima 111 članova sa više od 3.750 košnica i jedino u okruženju ima ovakvu opremu. Pčelari kažu da je korist višestruka. Smanjiće se rizici od pojave bolesti pčela i povećati produktivnost i broj izimljenih pčelinjih zajednica, a udruženje će imati veće prihode za svoje aktivnosti.

- Članovi našeg udruženja će moći da donesu svoj vesak i da od njega po izabranoj recepturi i uz minimalnu naknadu prave saćne osnove, umesto da kod velikih proizvođača kupuju sumnjive sa velikim učešćem parafina koji šteti pčelinjim društvima. Radićemo i uslužno za druge pčelare, ali će oni morati da plate po tržišnoj ceni. Proizvodićemo i svoje saćne osnove i pogače za tržište, a naši proizvodi će biti garantovano dobrog kvaliteta, rekao je Dragan Divac, predsednik Udruženja Zlatarka iz Nove Varoši.

Proizvodni pogon sa opremom iz donacije otvoren je ovih dana u adaptiranoj prostoriji u prizemlju stambene zgrade u naselju Zebinovac, a koju je udruženju besplatno ustupio predsednik Dragan Divac. U njemu će biti zaposlena jedna osoba, a zbog specifičnosti same proizvodnje privremeni posao će dobiti neko od nezaposlenih pčelara.


U rad je zvanično puštena i donirana oprema. Pored predstavnika više pčelarskih udruženja iz Srbije i Crne Gore, među gostima su bili i predstavnici Saveza pčelarskih organizacije Srbije SPOS, a pogon je svečano otvorio predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević. Opština Nova Varoš će ove godine rad Udruženje pčelara Zlatarka pomoći sa 800 hiljada dinara.

- Ova oprema će unaprediti proizvodnju zdrave hrane koja je adut u turističko-gastronomskoj ponudi naše opštine, a zlatarski med je i hrana i lek. U Novoj Varoši ima pčelara sa 300 i više košnica, što je za svaku pohvalu, a trebalo bi podstaći i druge da ulažu u proizvodnju meda - kaže predsednik opštine Radosav Vasiljević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.