NavMenu

Žaklina Nedeljković, medicinska sestra i preduzetnica - "Mobilna sestra" postala pouzdan partner za kućnu zdravstvenu negu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.09.2016. 11:06
Komentari
Podeli
Žaklina NedeljkovićŽaklina Nedeljković
Ambulanta za zdravstvenu negu "Mobilna sestra" osnovana je u maju 2015. godine. Vlasnica i osnivač Žaklina Nedeljković kaže da joj je glavni cilj prilikom ulaska u preduzetničke vode bio da njen poslovni poduhvat postane sinonim za pružanje kvalitetnih usluga zdravstvene nege koje će korisnicima biti dostupne na jednostavan način.

- Kroz neprekidno usavršavanje i prilagođavanje usluga korisnicima želimo da postanemo lideri u našoj delatnosti i da se naše ime povezuje sa najkvalitetnijom i najodgovornijom zdravstvenom negom i medicinskim uslugama - ističe Žaklina u razgovoru za eKapiju.

Ona navodi da je misija "Mobilne sestre" da pomogne i omogući pacijentima razumevanje i podršku kroz kvalitetnu zdravstvenu negu, medicinsku pomoć i pomoć u kući. Takođe, ambulanta povezuje ljude kojima je neophodna pomoć sa onima koji su stručno osposobljeni da im pomognu, uz poštovanje dostojanstva i individualnih potreba svakog čoveka.

- Dobrobit korisnika naših usluga je za "Mobilnu sestru" uvek na prvom mestu - napominje Žaklina.

Početnik sa iskustvom

Sagovornica eKapije odlučila je da postane preduzetnica nakon što je stekla dovoljno radnog, ali i životnog iskustva. Počela je da radi kao vrlo mlada, a već sa 26 godina stigla je i do pozicije glavne medicinske sestre. Tako je u radnoj knjižici do 47. godine zabeležila 13 godina staža u državnoj i isto toliko u privatnoj bolnici. Ipak, tada je razmislila i zaključila da ne želi do penzije da radi za druge.

- Verovala sam da na ovaj način mogu još bolje da pomognem ljudima kojima sam potrebna. Nesebično davanje, stručnost i uspeh svakako vode ozdravljenju, a kao preduzetnica mogu sopstveno dugogodišnje iskustvo i znanje da stavim na uslugu bolesnom čoveku - objašnjava svoju viziju Žaklina Nedeljković.

Na odluku da napusti "siguran posao" i krene u preduzetništvo značajno je uticala i nezgoda koja joj se dogodila na letovanju, kada je polomila prst na nozi, a da to praktično nije ni primetila. Pošto se povreda iskomplikovala morala je dva meseca da miruje kod kuće. Kao veoma dinamičnoj osobi ova pauza, tokom koje se i prvi put na duže vreme odvojila od rada u bolnici, teško joj je pala, ali je zato dobila dovoljno vremena za razmišljanje. Upravo tada se i rodila ideja da postane "sam svoj gazda".

Nakon dvomesečnih priprema Žaklina je registrovala ambulantu za kućnu zdravstvenu negu "Mobilna sestra" koja pruža usluge nege beba, dece, odraslih i starih u kućnim uslovima ili na terenu. U samom startu bilo je neophodno opremiti prostor po propisanim standardima, nabaviti svu potrebnu opremu i potrošni materijal, platiti takse. Vodila je računa i o estetskom delu i prijatnosti ambijenta u kome će dočekati svoje pacijente, pa cela ambulanta odiše "korporativnom" ljubičastom bojom, odlično usklađenom sa roze nijansama Žaklinine frizure zbog koje je prijatelji zovu i "Pink Lady".

- Dok sam još razmatrala sve mogućnosti za pokretanje posla, zahvaljujući informacijama koje sam svakodnevno sticala i edukaciji za menadžera u zdravstvu, uradila sam jednu, ispostavilo se, veoma dobru stvar: patentirala sam, odnosno zaštitila u Zavodu za intelektualnu svojinu, naziv "Mobilna sestra". To je u samom startu bila velika investicija za mene, ali se višestruko isplatila. Mislim da naziv "mobilna sestra" zvuči mnogo savremenije i da će vrlo brzo ući u svakodnevni govor i praksu, samim tim i zameniti "patronažnu sestru" – objašnjava sagovornica eKapije.

Najveći izazov nelojalna konkurencija

Ovo se pokazalo kao pravi poslovni potez, jer Žaklina navodi da su po internetu već počeli da se pojavljuju različiti oglasi njenih kolega koji zloupotrebljavaju naziv "mobilna sestra" za ličnu reklamu. Pojedine je lično opomenula da koriste naziv njene firme, što nije u skladu sa zakonom, a u nekim slučajevima je morala čak i da angažuje advokata kako bi zaštitila svoje poslovanje.

- Konkurencija je uvek dobrodošla, ali ne i ona sa crnog tržišta. Ja kao legalna medicinska sestra moram zadovoljiti standarde i proći sve nadležne inspekcije, dok sestra iz komšiluka koja radi na crno ne odgovara nikome za svoj rad – ističe naša sagovornica.

Ona smatra da je za preduzetnika koji počinje posao najteže to što većinu stvari ipak mora da uradi sam, pa u tom trenutku igra sve moguće uloge - od radnika operativca do marketing menadžera i direktora.

Žaklina Nedeljković je u svojim zrelim tridesetim godinama stekla diplomu zdravstvenog menadžera i uz znanje i iskustvo medicinske sestre, koje je već posedovala, uspela je na najbolji način da organizuje svoj posao. Kaže da je zadovoljna dosadašnjim rezultatima.


Preduzetništvo samo za istrajne i fleksibilne

Iako je vrlo mlada rodila decu – sa 17 i 22 godine – uloga majke nije je sprečila da se kasnije edukuje i napreduje u karijeri. Nakon porodičnog života, razvela se i sada živi samostalno, potpuno se prilagodila i posvetila svom poslu.

Svesna je neophodnosti marketinga u današnje vreme tržišne ekonomije i tvrdi da i zdravstvene usluge moraju da se reklamiraju, na zakonom dozvoljen način, pa je podjednako posvećena sopstvenom onlajn i oflajn prisustvu.

- Internet je jedan od značajnih kanala za informisanje novih klijenata, a trenutno mi glavni izazov predstavlja sve veći broj korisnika. Zato razmišljam da zaposlim još neku koleginicu i tako oformim mali tim, jer bih lakše mogla da pokrijem sve potrebe pacijenata.

Žaklina je jedna od 26 kandidatkinja za ovogodišnju nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. Govoreći o svom preduzetničkom iskustvu, ona kaže da je privatan biznis za ljude koji su spremni da istraju, da se menjaju i prilagođavaju kroz rad.

- Mobilna sestra je moj preduzetnički početak koji pokazuje da snaga, upornost i uloženi trud uvek na kraju daju pozitivan rezultat. Nastavak vidim u polju edukacije i planiram osnivanje škole za negovateljice, kada se za to steknu neophodni uslovi, a prvi od njih je pet godina poslovanja firme – optimistički zaključuje sagovornica eKapije.

Kvalitet prepoznala i struka

Žaklina Nedeljković se upravo vratila sa zdravstvenog kongresa koji je održan na Ohridu i sprema se da na narednom međunarodnom skupu u decembru izloži svoj rad o tome kako je za kratko vreme od šest nedelja gospođi od 70 godina, dobrom zdravstvenom negom u kućnim uslovima, spasila nogu od amputacije. Njen poduhvat prepoznat je od strane stručne javnosti i kolege su je zamolile da ga predstavi široj publici. Žaklina kaže da je veoma ponosna na taj svoj uspeh i da joj je jako drago što pomenuta pacijentkinja sada samostalno hoda, dobro se oseća i često svrati u ambulantu da je obiđe i pozdravi.

M.A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.