NavMenu

Catherine Ferrary Simon, direktorka Namicsa u Srbiji - Ne dozvolite da vas strah zaustavi da ostvarite želje

Izvor: eKapija Utorak, 20.06.2017. 12:23
Komentari
Podeli
Cathrine Ferrary SimonCathrine Ferrary Simon
"Moja tri dečaka i ja, tokom večere, svakoga dana odgovaramo na tri pitanja: Na čemu si zahvalan danas? Čega ti je danas bilo žao? Čemu se nadaš sutra? To je naš način da se osvrnemo na ovo što se dogodilo, da naučimo nešto iz iskustva i da shvatimo - da je sutra uvek novi dan."

Catherine Ferrary Simon je jedna od najinspirativnijih sagovornica sa kojima smo do sada imali prilike da razgovaramo. Ona je direktorka kompanije Namics u Srbiji, a vodi i sopstveni posao – agenciju Rock Star Va. Rođena je u Filadelfiji, a njene adrese, pre Beograda, bile su Firenca, Kan, Dubrovnik, Njujork, Milano... U srednjoškolskim danima, svirala je u bubnjeve u rok i džez bendovima. Radila je u kompaniji Armani, na italijanskoj televiziji Rai, bila asistent u advokatskoj kancelariji...

Otvoreno govori o tome da je uslov zadovoljstva da uz karijeru, imate vremena i za porodicu i prijatelje. Ne krije da joj povremeno prija "lazy sunday", izležavanje bez obaveza, spontani vikendi... U Beograd se doselila 2013, prihvativši novi posao, sa dvoje dece i trećim na putu. Kada je shvatila da joj ta pozicija više ne odgovara, odvažila se i pokrenula sopstveni posao, na opšte čuđenje okoline. Brzo im je, ipak, dokazala da može voditi nešto svoje i imati dovoljno novca, uz više slobodnog vremena nego ikada. Potom, dogodio se i Namics.

"Ljude obično zadržava strah", kaže, "a ja želim da im pokažem da mogu da ostvare ono što žele".

Posebno je posvećena osnaživanju žena da se ostvare u IT svetu. Ponosna je na činjenicu da skoro 40% zaposlenih u Namicsu, vodećoj švajcarskoj agenciji za softverski inženjering, čine – žene.

Prva Nova godina u Beogradu

Catherine Ferrary Simon rođena je u Filadelfiji, a srednju školu pohađala je u NjuHempširu.

- Roditelji su me podržali u odluci da idem u inostranstvo, na studije fotografije i italijanskog jezika u Firenci. Jedna godina se pretvorila u 6, uz periode boravka u Americi, gde sam upisala čuveni koledž Benington. Benington je jedinstveno mesto koje omogućava studentima da kreiraju svoj sopstveni nastavni plan, uz pomoć grupe profesora-mentora koji prate njihov napredak. Moj plan je obuhvatao pola godine studija u Italiji svake godine. Takođe, jedno leto sam provela studirajuci francuski u Kanu, a jedan semestar u Dubrovniku, na Američkom koledžu za menadžment. Nakon diplomiranja na koledžu Bennington 2003. godine, upisala sam master program na Evropskom institutu za dizajn u Milanu.

Prvi "pravi" posao, dobila je 2004. u Njujorku, u korporaciji Đorđo Armani, kao izvršni pomoćnik predsednika. Usledili su poslovi i u drugim modnim kućama, od Saks Fifth Avenue, do Converse i MaxMara. Ipak, nije se pronalazila u svetu modne industrije.

(Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)
- Onda sam napokon pronašla nešto što volim – mesto producenta na Rai, italijanskoj nacionalnoj televiziji. Radila sam na italijanskim emisijama koje su se snimale i producirale u Americi, u kancelariji u Njujorku. No, "zabavni poslovi" najčešće nisu dobro plaćeni, pa sam tako, samo nekoliko nedelja posle porođaja, postala asistent u jednoj advokatskoj kancelariji. Mogla sam da platim račune, ali nisam bila srećna na poslu.

To je trajalo sve do 2011, kada je Catherine upoznala Garija Bonda, poslovnog analitičara u oblasti IT-a, koji je bio u potrazi za junior konsultantom za svoj tim. Tako se obrela u svetu informacionih tehnologija.

- Pod njegovim mentorstvom, učila sam o upravljanju projektima i savetovanju u oblasti IT-ja. Naš projekat bio je kreiranje digitalnog sistema za upravljanje sredstvima, za kompaniju Amplify, koja se bavila obrazovanjem putem interneta. Imali smo sastanke i sa razvojnim timom u Beogradu, pa sam upoznala vlasnika i menadžera projekta te kompanije i pomenula im da sam oduvek želela da se preselim u Srbiju. Igrom slučaja, bio im je potreban operations manager. Preselila sam se u Beograd za Novu godinu 2013, u petom mesecu trudnoće i sa svoja dva decaka, i upustila se u novi izazov.

Posle godinu dana, ponudili su joj produženje ugovora, ali i 40% manju platu.

- Iskreno, prvo sam bila skrhana i očajna - nije mi bilo jasno zašto se, i pored truda koji sam ulozila, i dalje osećam kao da mi karijera stagnira. Ali, nakon sto sam se povratila uz pomoć mog tada petogodišnjeg sina Luke, u problemu sam videla novu šansu, pa sam napustila firmu i nastavila samostalno. Mesec dana kasnije, osnovala sam svoju kompaniju Rock Star VA, gde sam radila na daljinu za male online kompanije u Americi, pružajući usluge operativnog savetovanja i osnovne administrativne usluge. Vremenom sam počela da podučavam druge o tome zašto je dobro napustiti posao na kome niste zadovoljni i stvarati sopstvenu karijeru.

Sredinom 2014. godine, novi klijent joj je predstavio planove za otvaranje kompanije u Beogradu, odnosno ogranka njihove agencije iz Švajcarske.

- Bila sam skeptična u početku – izgubila sam poverenje u velike, strane kompanije koje započinju projekte u Srbiji. Bila sam čvrsto uverena da odnos prema zaposlenima treba da bude korektan i da treba imati poštovanja prema zemlji u koju se dolazi. Posle nekoliko sati, shvatila sam da i dalje zadovoljno ćaskam sa dva predstavnika Namicsa, koji su se dobro nosili sa mojim pitanjima i doneli smo plan da radimo zajedno. Imali su razumevanja za moje sumnje i otvoreno saslusali moje ideje. Sva njihova uverenja i principi bili su potpuno u skladu sa mojim idealima.

Namics, vodeća švajcarska agencija za softverski inženjering, primio je prve zaposlene u jesen 2014, a sada ih u Beogradu ima skoro 40.

- Sprovodimo četvorogodišnju strategiju rasta, sa planom da zaposlimo 100 inženjera u 2018. godini. Dakle, u konstantnoj smo potrazi za talentovanim ljudima.

Sa decomSa decom
Namics je "full-service" agencija koja svoje usluge pruža u širokom spektru industrija - bankarstvu, telekomunikacijama, automobilskoj industriji i medicini. Njihovi klijenti, poput kompanija ABB, BASF, Daimler, Medela, Sika, Swisscom, USB, Victorinox i Zurich Airport, nalaze se na Forbsovoj listi 500 najuspešnijih. Osnovne vrednosti Namicsa, kaže naša sagovornica, jesu autonomija, kreativnost, lični razvoj i odgovornost.


- Svi smo nezavisni u upravljanju sopstvenim vremenom i odgovornostima. U isto vreme, stalno nas ohrabruju da učimo, da pratimo trendove i delimo znanje. Tako smo stvorili radno okruženje koje okuplja inteligentne, marljive i motivisane ljude.

"Na kraju svake priče, bio je strah..."

Iako je deo Namicsa, Catherine nije nije prestala da vodi sopstveni biznis.

- Rock Star VA je moja strast. Kada sam odlučila da ostavim puno radno vreme i dobro plaćen posao, sa troje dece koje je trebalo izdržavati i nezaposlenim suprugom, moja priča je šokirala ljude. Kada sam im pokazala da mogu započeti nesto svoje na internetu i zarađivati dovoljno za porodicu, a pri tom imati više vremena za svoju decu nego ikada, bili su zaprepašćeni – kaže Catherine.

- Nisam shvatala kako ne uviđaju da mogu da urade isto? Na kraju svake priče koju sam čula, bio je strah. Rock Star VA je tu da osnaži i ohrabri žene, da ostvare svoje snove o uspešnoj karijeri, ali i vremenu za porodicu i prijatelje. Mi - jer sada nekoliko mojih bivših studenata drži programe, imamo kurseve za učenje kako da radite online kao Virtual Assistant, kako da pokrenete sopstveni posao na internetu...

Šta želiš?

Dva posla, tri dečaka, hobiji, putovanja...

- Kada sam bila na prekretnici u životu, nakon što sam 2014. napustila posao, odlučila sam da sednem i sredim svoje prioritete, da se posvetim onome što zapravo želim, da napravim bolji balans posla i privatnog zivota. Da bih to i ostvarila, fokusirala sam se na aspekte gde trošim vreme i postala efikasnija. Takođe, Namics nudi fleksibilne rasporede i skraćeno radno vreme. Trenutno radim 80% vremena, što mi daje mogućnosti da se posvetim porodičnim obavezama i da radim na Rock Star VA. Kada jednom odlučite šta želite i gde planirate da trošite svoje vreme, lako je napraviti izbore koji će vam takav život i omogućiti.

Catherine voli žive svirke, da čita i putuje. Često odlazi u Pariz, da poseti verenika. Njena radna nedelja ispunjena je obavezama, ali neke rituale nikada ne propušta.

- Budim se u 6:30, deca i ja se spremamo i doručkujemo zajedno. Na putu smo do škole i posla do 7:30, a ja stizem u kancelariju nekoliko minuta pre 8:00. Odlazim u 16:00 da ih pokupim iz škole i obdaništa i odvezem na sportske aktivnosti, ako ih imaju, onda kući na večeru, pričanje priča i spavanje u 8:00 za decu, a za mene oko 10. Tokom večere, odgovaramo zajedno na tri pitanja: "Na čemu ste zahvalni danas? Čega ti je danas bilo žao? Čemu se nadaš sutra?" To je naš način da se osvrnemo na ovo što se dogodilo, da naučimo nešto iz iskustva i da shvatimo - da je sutra uvek novi dan - kaže.

- Trudim se da naši vikendi budu slobodni koliko god je moguće. Želim da imamo vremena za nas, kao porodicu, da se opustimo, da budemo spontani, odemo na izlet, u biblioteku, u park... Da se vidimo sa prijateljima ili jednostavno izležavamo kod kuće.

Žene u IT svetu

- Osnaživanje žena da se prijave za posao u IT industriji im pomaže da shvate da imaju iste vrednosti i šanse kao i muškarci. Osim toga, heterogeni timovi su izuzetno važni za uspeh projekta, to nam omogućava bolju komunikaciju, međusobno razumevanje, daje nam uvid u različita stanovišta o problemima...

Milica Milosavljević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.