NavMenu

Slobodan Škundrić, generalni direktor kompanije BWC Beograd - Inostrana i domaća konkurencija nas motiviše da uvek budemo bolji

Izvor: eKapija Petak, 16.06.2017. 10:47
Komentari
Podeli
Slobodan ŠkundrićSlobodan Škundrić
BWC je porodična kompanija koja iza sebe ima 25 godina uspešnog poslovanja. Inovativnost, praćenje makroekonomskog okruženja, usklađivanje organizacije i dinamički pristup razvoju su osnove strategije kompanije.

Veliki jubilej je bio povod za razgovor sa Slobodanom Skundrićem, generalnim direktorom kompanije BWC.

eKapija: Iza kompanije BWC je 25 godina rada, što je veliki uspeh u ovom izazovnom privrednom okruženju. Koji momenti su obeležili poslovanje?

- Slažem se da je četvrt veka postojanja impozantan jubilej u Srbiji. Od osnivanja naše kompanije, davne 1992. godine, bilo je puno značajnih momenata u poslovanju. Ja bih izdvojio kao posebne godine 1995. kada počinje proizvodnja injekcionih medicinskih igala za jednokratnu upotrebu u poslovnoj jedinici Dispomedic. U 2001. je počela veoma uspešna dugogodišnja saradnja sa brandom Hoermann, vodećim nemačkim i evropskim proizvođačem garažnih i industrijskih vrata i pretovarne tehnike. Poslovna jedinica Polyplate u Brusu koja se bavi proizvodnjom presovanih PP i PE ploča počinje da radi 2005. godine. Naš angažman na polju ekologije, vezan za tehnologiju otpadnih voda, proizvodnju prečistača otpadnih voda, separatora ulja i naftnih derivata počeo je 2007. U 2009. smo preselili sedište kompanije u poslovno proizvodni centar u Ugrinovcima.

eKapija: Kako je bilo na početku, a kako je danas?

- Sa makroekonomskog aspekta, situacija u Srbiji 1992. i danas je potpuno neuporediva, pređen je dug put od hermetički zatvorenog tržišta do otvorene savremene ekonomije sa slobodnom konkurencijom koja se stalno pojačava. Konkurencija nas tera da razmišljamo tržišno i da anticipiramo pretnje iz okruženja, posebno kada je u pitanju poslovna jedinica Polyplate, koja je izvozno orijentisana. Strana tržišta ne opraštaju greške, teško se osvajaju, a pozicije se veoma lako gube.

Presovana pločaPresovana ploča

eKapija : Koji je proizvodni asortiman u fabrici Polyplate? Koji su kapaciteti? U koje zemlje izvozite?

- Presovane ploče od polietilena i polipropilena imaju veoma različitu primenu, zbog izuzetnih performansi i izdržljivosti koje duguju svojstvima visokomolekularnih polimera od kojih se proizvode. Njihova najčešća primena je kod konstrukcije privremenih prenosivih puteva za potrebe gradilišta ili vojske za specijalne namene, kod gradnje vetroparkova, za proizvodnju filter i stanc ploča u industriji kože i obuće, proizvodnju elemenata za galvanoplastiku, prečistača za opadne vode i separatora masti i ulja, u brodogradilištima, sportskim kompleksima itd.

Maksimalni godišnji kapacitet fabrike je 1.500 tona. Više od 95% proizvodnje izvozimo u zemlje EU, Ameriku, Australiju.

eKapija: Prisutni ste i u oblasti prečišćavanja vode, koja je tek pre par godina postalo aktuelno u Srbiji. Vidite li svoju šansu u toj oblasti narednih godina? Koje tehnologije plasirate na tržištu?

- Svakako da je to oblast u kojoj očekujemo veliki rast, s obzirom na to da je upravo ekologija fokalna tačka približavanja Srbije EU. Naša kompanija ima veliko iskustvo i kapacitete kojima može da doprinese globalnoj strategiji održivog razvoja, tako da ove aktivnosti pripadaju našem kor biznisu.

U našem portfoliju se nalaze prečistači otpadnih voda koji se zasnivaju na SBR (Sequential Batch Reactor) tehnologiji za biološki tretman komunalne otpadne vode. Ova napredna tehnologija je optimalno rešenje kako kod malih prečistača za domaćinstva, tako i kod velikih komunalnih i industrijskih prečistača. Kompanija BWC se bavi predlaganjem rešenja, projektovanjem i instalacijom svih vrsta prečistača, bilo da je reč o prečistačima za domaćinstva 5 – 15 ES (ekvivalenata stanovništva) ili o manjim ili većim komunalnim postrojenjima MONOBLOK (100 – 500 ES) i FLEXIDBLOK (preko 500 ES).

PrečistačiPrečistači
Reference su mnogobrojne: Hidroelektrane na Neretvi, China Road Bridge Corporation, Deneza M Inženjering, Teknox, prečistač otpadnih voda Kopaonik, prečistači u Raškoj, Priboju, Ivanjici i Novoj Varoši u okviru projekta UN za pomoć nerazvijenim opštinama.

Separatori masti i ulja su naš proizvod čija je ugradnja predviđena u svakom projektu izgradnje savremenih autoputeva, oni su obavezni deo projekata benzinskih pumpi, parkinga, auto-perionica, auto servisa. I ovde imamo brojne reference, ostvarili smo saradnju sa kompanijama Mostogradnja AD, Framaco, Aktor A.T.E., Srbijaautoput naši separatori se nalaze na mnogim deonicama duž Koridora 10.

Kompanija BWC je izuzetno ponosna i na saradnju sa italijanskim brendom MAPEI, čije smo proizvode, između ostalog, koristili i na radovima zaštite zidova u tunelima Brđani, Savinac i Šarani na autoputu E-763 Beograd – Južni Jadran, sektor II: Ljig (Donji Banjani ) – Preljina.

eKapija: Takođe, distributer ste brenda Hoermann. Realizovali ste veliki broj projekata, da li je u toku realizacija nekih novih?

- Tokom dugogodišnje saradnje realizovani su brojni projekti na koje smo veoma ponosni, da pomenemo samo neke: od projekata distributrivnih centara i skladišta tu su Delhaize Stara Pazova, Glavni poštanski centar Zemun; od auto salona Mercedes Beograd, Jeep Commerce Beograd, Grand Motors Beograd, Porsche Inter Auto S Beograd i Novi Sad, proizvodno – skladišnih objekata i hladnjača NELT Dobanovci, Nestle Adriatic Beograd, Neoplanta Novi Sad, DIS Krnjevo, Philip Morris Niš, Lalarge Beočin, Avala Ada Beograd, Knjaz Miloš Aranđelovac, kao i veliki broj reprezentativnih rezidencijalnih objekata i ambasada. U toku je realizacija velikih projekata LIDL i Sirius offices pored naših uobičajenih aktivnosti.

eKapija: Da li je diversifikovani portfolio ključ uspeha i trajanja?

- Može da bude jedan od ključeva uspeha, ali to zahteva veoma raznovrstan know-how, složenu organizaciju i značajne investicije, kako kapitalne, tako i u ljudske resurse.

eKapija: Po vašem mišljenju, koliko su inovacije i standardi važni u poslovanju? Koliko ih vi primenjujete i u kom segmentu?

- Inovativnost je od ogromnog značaja za uspešno poslovanje, kompanija BWC je to shvatila kao imperativ opstanka, o tome svedoče i standardi kvaliteta koje posedujemo: ISO 9001:2015; ISO 14001:2015; OHSAS 18001:2007. Ponosni smo i na to što ćemo među prvima u Srbiji implementirati standard ISO 50001 koji se odnosi na Upravljanje energetskom efikasnošću po UNIDO metodologiji.

eKapija: Gde vidite kompaniju BWC u narednih 5 – 10 godina?

- Vidim je kao stabilnu kompaniju, sa postepenim poboljšanjima u svim oblastima, potpuno orijentisanu potrebama naših klijenata, sa zadovoljnim zaposlenima koji se lako identifikuju sa ciljevima kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.