NavMenu

Iva Piper, senior PR menadžerka u agenciji Right - Uticaj medija ne meri se samo tiražima

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.06.2017. 10:04
Komentari
Podeli
Iva PiperIva Piper
Svest o potrebi da se publici pošalje poruka, a da to ne bude klasično oglašavanje, danas je mnogo veća nego pre samo pet godina. Zbog toga je uloga menadžera za odnose s javnošću raste, a domaće kompanije sve više prepoznaju značaj PR agencija u svom poslovanju.

Sa Ivom Piper, senior PR menadžerkom u agenciji Right, razgovarali smo o tome da li je onlajn uzrdmao tradicionalne medije u Srbiji, da li je istina da te "nema ako nisi na mreži", koliko su kompanije spremne da plate za dobar PR, mora li pravi PR menadžer uvek da bude na oprezu...

eKapija: "Tradicionalna" PR škola nasuprot ili rame uz rame sa novim kanalima komunikacije? Koliko se oblast odnosa s javnošću danas promenila pod uticajem digitalnih medija, društvenih mreža...?

- U osnovi odnosa sa javnošću, odnosno PR-a, kao i svakog čoveka su komunikacije, želja da se poruka na najefikasniji način pošalje onima kojima je namenjena. Načini, metodologija, kanali komunikacije i tehnologija, jesu nešto što se menja u kontinuitetu, ali je suština ista. Pravilan pristup je dobra kombinacija "tradicionalne" PR škole i novih kanala komunikacije, nije nužno da se međusobno isključuju. Krajnji korisnici - publika, i dalje uvažavaju "tradicionalne" forme komuniciranja putem elektronskih i štampanih medija, a to je jedino relevantno u pristupu. Isto tako, u našem poslu, ne smemo zanemariti promene koje su se dogodile sa pojavom sve većeg broja društvenih mreža – informacije se sve brže šire, a njihova dostupnost postala je nepobitna činjenica. Naš posao je postao dinamičniji, ali ujedno i stresniji.

eKapija: Kako je izgledao rad jedne PR agencije u Srbiji, recimo, pre pet godina, i koliko je danas sve - ili deo, drugačije?


- Svest o potrebi da se krajnjem korisniku, potrošaču ili bilo kom drugom stakeholderu pošalje poruka, a da to ne bude klasično oglasno rešenje, akcija ili promocija neke usluge, danas je mnogo izraženija nego ranije. Svest o tome koliko "reč" može da utiče na percepciju koju javnost ima o nekoj kompaniji, proizvodu ili pojednicu je mnogo veća ili se bar tako čini s obzirom na to da se priroda medija, kao i sadržaja koji oni nude, menja. Okrenuti smo senzacionalističkim naslovima i sadržajima sve više, te je potreba za strateškim pristupom u odnosima sa javnošću sve veća. Osim toga, pojavom društvenih mreža odškrinuta su vrata za jednu potpuno novu stvarnost.

(Foto: Deyan Georgiev/shutterstock.com)
eKapija: Internet i društvene mreže su, ako ne potpuno, a ono veoma mnogo, promenili način na koji komuniciramo. Nama koji radimo u online svetu sve to se podrazumeva, ali da li i dalje postoje kompanije koje nemaju ili ne ažuriraju svoj sajt, koje nisu prisutne na mrežama itd? Koliko to koči njihov uspeh?

- Čini se da smo uvek onlajn. Pojavom interneta, a pogotovo društvenih mreža ,"publika" je od pasivne uloge dobila mogućnost da postane akter i kreator određenih sadržaja. Da li nam je to donelo veću slobodu ili je to samo privid vreme će pokazati, ali ono što je nepobitno je uticaj ovog novog načina komunikcije, ne samo na poslovanje kompanija već i na naše privatne živote. Međutim, u svemu - pa i u korišćenju sadržaja, treba imati meru. Pravilan pristup uz unapred osmišljen plan, šta i kako želimo da komuniciramo sa krajnjim korisnicima, neophodan je kako bi ta komunikacija bila uspešna. Ponekad kompanije namerno odluče da zbog vrste posla kojim se bave ne budu aktivne na društvenim mrežama ili da informacije koje nude na svojoj zvaničnoj veb stranici budu bazične i takva odluka je u tim okolnostima potpuno opravdana. U suprotnom je samo jedan neiskorišćeni resurs.

eKapija: Koliko su tradicionalni mediji i dalje "jaki" u Srbiji? Šta očekujete u narednim godinama?

- Vrlo su jaki. Verovatno ćete se iznenaditi činjenicom da je u Srbiji televizija u proseku gleda 5 sati na dan. Međutim, ne treba ni statistiku uzimati zdravo za gotovo, recimo neki mediji, iako nisu najtiražniji, izuzetno su uticajni, njihov uticaj prevazilazi broj prodatih primeraka.

Očekuje da se još više razvijati onlajn sadržaj – kroz "građansko" novinarstvo, kao i kroz onlajn platformu koja će na jednom mestu objediniti sve ono što danas publika konzumira iz različitih izvora - televiziju, radio, novine...

eKapija: Koliko su kompanije spremne da plate za PR usluge? Da li su budžeti u Srbiji dovoljni da isprate zaheteve klijenata, da li su nerealna očekivanja česta pojava?

- Kompanije sve više prepoznaju značaj i ulogu PR agencija u svom poslovanju, tako da i budžeti u skladu sa tim rastu. Verujem da je u prirodi klijenata da uvek traže više, ali ni to nije slučaj sa svima.

eKapija: Pretpostavljam da su evaluacija i merenje tu od suštinskog značaja, kako bi klijentu jezikom brojki bilo objašnjeno "šta je platio i šta je dobio"?

- Apsolutno. Postoje metode koje se koriste i koje ne samo da mogu da izmere kvantitet već i kvalitet objava, kao i da li su unapred zacrtani ciljevi ostvareni, na osnovu unapred određenih parametara. Ono što nije na taj način merljivo je reagovanje u slučaju komunikacione krize, pre svega mislim na kapacitet da se ona predvidi i spreči, a ako do nje iz objektivnih razloga dođe, da se efekti smanje na najmanju moguću meru. To je nemerljivo jezikom brojki.


(Foto: watcharakun/shutterstock.com)
eKapija: Koliko se Srbija razlikuje u odnosu na Evropu i svet, kada govorimo o vašoj profesiji?

- Razlikuju se budžeti. Osim toga, svaka država, region ili kontinent ima svoj kulturni, politički i društveni koncept koji naš posao stavlja u određene okvire i razlikuje međusobno, ali to su već nijanse.

eKapija: Šta je ono što nas očekuje u svetu PR-a u narednom periodu?

- Očekuje se sve veća okrenutost onlajnu.

eKapija: Škole, odnosno fakulteti za odnose s javnošću, u Srbiji su realativno nova pojava. Danas, ovo zanimanje je jedno od najtraženijih, a svake godine vlada prava pomama za upisom baš tih smerova na fakultetima. Koliko je formalno obrazovanje važno u ovoj branši, a koliko edukacije, seminari...?


- Sve je bitno. Obrazovanje, iskustvo, nadogradnja znanja. Međutim, iskreno verujem da osoba koja želi da se bavi ovim poslom i da bude uspešna mora pre svega da ima solidno opšte obrazovanje i dobro razumevanje različitih društvenih fenomena, od kulture, politike, ekonomije do dešavanja na globalnom nivou. To je jedini način da se prepozna širi kontekst i da se u njemu radi.

eKapija: Kako se vi ujutru informišete?


- Prvo, osim redovnog klipinga za klijente koji mi stiže na mail, pogledam nekoliko naših najposećenijih sajtova. Nakon toga uvek odem na sajt RTS-a, zato što tamo mogu da se informišem koje su glavne vesti ne samo u Srbiji, već i u svetu. Imajući u vidu da je javni servis, vesti su poređane po važnosti, a ne po tome da li je naslov "žut" ili ne.

eKapija: Da li ste "zavisni" od informacija, ili umete da odložite telefon kada se završi radni dan? I da li ste vaš radni dan završava ili PR mendžer "uvek mora da bude na oprezu"?


- Naš posao je takav da smo uvek na oprezu. Olakšavajuća okolnost je što sam radoznala, želim da budem u toku, tako da pratim medije, ne samo naše već i strane. Ipak, izuzetno cenim i svoje i tuđe slobodno vreme i trudim se da tako ostane.

M.M.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.