NavMenu

Vladan Stojković, generalni direktor kompanije Union šped - Tokom 2018. otvaramo sopstveni logistički centar u Ugrinovcima

Izvor: eKapija Ponedeljak, 29.05.2017. 12:36
Komentari
Podeli
Vladan StojkovićVladan Stojković
Kompanija Union šped od 2010. svojim klijentima pruža kompletne usluge u oblasti međunarodnog i lokalnog transporta, namenskih logističkih rešenja, kao i pouzdanu podršku u međunarodnom poslovanju.

U razgovoru za portal eKapija, generalni direktor kompanije Vladan Stojković govori o rezultatima poslovanja u proteklom periodu, ali i najavljuje velike planove za budućnost, među kojima je i izgradnja prvog logističkog centra u svom vlasništvu, kao i širenje voznog parka.

eKapija: Kakvi su rezultati poslovanja Union špeda u ovoj godini i kakvi su planovi kompanije za naredni period?

- Kompanija Union šped od svog osnivanja 2010. godine, pa sve do danas ostvaruje pozitivne rezultate. Pokazatelji i za prvi kvartal 2017. ukazuju da će ova godina po uspehu prevazići prošlu i biti bliska do sada najboljoj, 2015. godini. Tokom prva tri meseca 2017. ostvarili smo rast prihoda od 33%, rast broja izvršenih usluga od 26,5%, kao i rast broja klijenata od 14%.

Kada govorimo o planovima, naša kompanija je u konstantnom razvoju. Te 2010. smo krenuli sa špedicijom, da bismo već naredne godine kupovinom novog privrednog subjekta ušli u oblast kamionskog transporta u međunarodnom transportu.

Od tog trenutka, kada smo krenuli sa 20 ljudi, Union šped se razvio do kompanije koja ima ukupno više od 100 zaposlenih. Članovi smo FIATA i IATA udruženja, a trenutno imamo 15 filijala u najvecim industrijskim centrima Srbije.

eKapija: U planu za ovu godinu je i jedna značajna investicija?

- Da, Union šped trenutno ima u zakupu skladišne objekte, na lokacijama u zapadnom i južnom delu Beograda na trasi autoputa E-70. Posle sedam uspešnih godina, ove godine ulazimo u projekat izgradnje sopstvenog logističkog centra na lokaciji u Ugrinovcima, za koji je već obezbeđena građevinska parcela. Cilj nam je da taj logistički centar bude izgrađen i otvoren tokom sledeće godine.

eKapija: Iz kojih oblasti dolaze najvažniji klijenti vaše kompanije?

- Najveći udeo u našem poslovanju imaju usluge špedicije, kamionski i železnički transport robe. Union šped se trenutno kotira među pet vodećih špediterskih i logističkih kuća u Srbiji po različitim parametrima. Na tržištu smo prepoznatljivi po saradnji sa kompanijama iz energetskog sektora.

Naravno, pored klijenata iz oblasti energetike, sarađujemo i sa partnerima iz prehrambene, drvne, IT, industrije robe široke potrošnje, automobilske industrije, farmacije kao i svih drugih oblasti kod kojih postoji potreba za logističkim ili špediterskim uslugama. Svake godine beležimo i rast broja klijenata i izvršenih usluga.

eKapija: Kakvi su, po vašem mišljenju, trenutno stanje i perspektive domaćeg tržišta špedicije i logistike?

- Konkurencija u Srbiji je veoma velika i čini se da se konstantno zaoštrava. Ta velika konkurencija čini i da mnoge usluge budu praktično obezvređene, u konstantnoj želji da se dođe do tržišta i profita.

Strane kompanije zauzele su u Srbiji ozbiljnu poziciju, pa verujem da će u narednom periodu malim kompanijama biti sve teže da opstanu na tržištu.

Ukrupnjavanje će, baš kao i u drugim oblastima, i kada su u pitanju špedicija i logistika biti neminovno. Globalizacija je, i u našoj branši, nešto na šta moramo računati u narednom periodu.

Takođe, za opstanak će biti neophodno odabrati jedan od dva moguća puta – ili objedinjavanje širokog spektra usluga ili, verovatno teži način, specijalizovanje za jedan segment usluga.

eKapija: Od kolikog bi značaja realizacije najava o uspostavljanju carinske unije i pojednostavljivanju graničnih procedura, bile za vaše poslovanje?

- Put ka ulasku naše zemlje u Evropsku uniju i koraci na tom putu usmeravaju i dalje poslovanje u oblasti transporta i pružanja logističkih usluga.

Kompanije koje posluju u EU imaju daleko lakše i jednostavnije procedure u odnosu na nas. U tom pravcu, svaka inicijativa na olakšavanju poslovanja je i više nego dobrodošla. Carinska unija na nivou regiona omogućila bi da protok roba i usluga bude kvalitetniji.

eKapija: Ima li prostora za unapređenje železničkog transporta u našoj zemlji?

- Svakako. Železnički transport u Srbiji nije ni izbliza iskorišćen kao u zemljama EU, pa bi otvaranje granica i ulazak privatnih operatera trebalo da budu pokretač rasta ovog segmenta transporta.

Ilustracije radi, Union šped trenutno ima više od 200 vagona mesečno na prugama Republike Srbije. Kada je železnički transport u pitanju, planiramo povećanje broja vagona u narednom periodu i već uveliko pregovaramo sa određenim kompanijama zainteresovanim da budu privatni operateri na našim prugama.

eKapija: Koliko nedovoljno razvijena infrastruktura predstavlja prepreku?

- Svakako da naša infrastruktura nije na najvišem nivou, a bez dobre infrastrukture nema ni trgovine ni proizvodnje.

Jasno je da je ulaganje u infrastrukturu pokretač privrednog rasta i uslov za otvaranje radnih mesta. U poslednje vreme puno se na tom polju radi u Srbiji i ukoliko se tako nastavi, verujem da će kompletan protok robe kroz Srbiju, biti puno brži i efikasniji.

Granice tu ostaju kao problem i to su barijere na čijem uklanjanju najviše treba raditi.

eKapija: Kakva je saradnja Union špeda sa Upravom carine?

- Saradnja sa državnim organima realizuje se direktno i kroz saradnju sa Nacionalnom asocijacijom špediterskih društava i agenata, čiji smo članovi. Sa zadovoljstvom kažem da je u tom segmentu vidljiv napredak, što je rezultat kako rada Asocijacije, tako i pozitivnih promena propisa i pristupa zaposlenih u državnim organima.

Union šped u carinskom postupku ima status ovlašćenog primaoca i status ovlašćenog pošiljaoca, a u postupku je dobijanja statusa ovlašćenog privrednog subjekta, kao najvišeg stepena saradnje između privrednih subjekata i državnih organa.

Mi smo jedna od prvih kompanija koja ima mogućnost samostalne izrade međunarodnog tranzitnog dokumenta – T1, uz angažovanje sopstvene garancije. Kompanija, inače, za poslove carinskog posredovanja raspolaže sa 6 mil EUR bankarskih garancija i po tome je među tri vodeće u Srbiji u ovoj branši.

eKapija: Gde iz naše zemlje najviše putuje roba koji transportuje Union šped i odakle najčešće dolazi u Srbiju?

- Union šped se fokusirao na određene evropske zemlje, kao i na nekoliko okolnih zemalja kao što su Rumunija, Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska i većina našeg transporta ide i dolazi odatle.

eKapija: Pored druma i železnice, Union šped za svoje klijente obezbeđuje i transport brodovima i avionima. Kakva su iskustva na tom polju?

- Zadovoljni smo razvojem našeg sektora prekomorskog i kontejnerskog transporta, na čemu intenzivno radimo već 3 godine, gde beležimo rast prevezenih jedinica iz godine u godinu. U tom periodu smo zaključili veliki broj ugovora sa dobavljačima (brodari i prekomorski agenti), koji nam omogućavaju određene cenovne povlastice i opremu na raspolaganju.

I aviotransport je takođe važan deo našeg poslovanja i beležimo konstantan rast obima posla zahvaljujući ugovorima sa vodećim aviokompanijama u kargo prevozu. Imamo iskustvo u "just in time" poslovima – u prihvatu i otpremi čarter letova.

eKapija: Koliko je teško naći kvalitetan i obučen kadar na našem tržištu?

- Školovan kadar je u našoj zemlji jako teško naći. Problem je kako nedostatak "struke" i potrebnog znanja u logističkom biznisu, tako i velike razlike u očekivanjima onih koji traže posao u odnosu na ono što tržište u ovom trenutku može da ponudi.

Mi smo imali veliku sreću da privučemo kadrove iz velikih inostranih kompanija koji su nam doneli tamošnje iskustvo i standarde. Želja nam je da primenom tih standarda ubrzamo razvoj svih segmenata poslovanja. Uz to, mnogo radimo na edukaciji zaposlenih, pa je tako više od 30 naših radnika prošlo obuku u Carini za carinskog zastupnika.

Primenom standarda ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001 garantujemo kvalitet i pouzdanost našeg rada, kao i brigu o zaštiti životne sredine i bezbednosti na radu. Pokušavamo, dakle, da budemo savremeni i da to iskoristimo za dobrobit i kompanije i svih zaposlenih.

eKapija: Gde vidite kompaniju 2020, kada bude obeležavala 10 godina postojanja?

- Uz sve poštovanje naših velikih inostranih konkurenta, cilj nam je da Union šped bude prepoznatljiv kao brend koji garantuje kvalitet i sigurnost usluge našim klijentima.

2020. imaćemo već izgrađen pomenuti logistički centar, a već sada razmišljamo o još jednoj lokaciji, kako bismo te godine ušli u projekat povećanja kapaciteta. Uz to, plan je i značajna obnova naše kamionske flote.

Miloš Vlahović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.