NavMenu

Michal Augustyn, direktor kompanije RC Reinvest - Namera nam je da za 5 godina imamo 10 projekata u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 04.04.2017. 07:45
Komentari
Podeli
Michal AugustynMichal Augustyn
Grupacija RC je osnovana pre 11 godina u Češkoj. U saradnji sa kompanijom Penny Market realizovali su mnogobrojne projekte u Češkoj i Rumuniji. Danas imaju kancelarije u Češkoj, Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj, a nedavno je osnovana i nova kancelarija RC Europe HR u Hrvatskoj.

- Imamo blisku saradnju sa međunarodnim ritejl grupacijama, kao što su LIDL, Tesco, Billa, Profi i mnoge druge. Naša grupacija zapošljava 60 ljudi. Specializacija RC je razvoj ritejl formata, upravljanje projektima, kao i izdavanje poslovnog prostora. U našem portfoliu imamo, takođe, specijalne projekte iz oblasti obnovljenih izvora energije, ali isto tako imamo i, na primer, dentalnu kliniku u Pragu. Najviše smo ponosni na našu novogradnju, luksuzne kancelarije u Krajovi i Pitešti. U Češkoj se ponosimo rekonstrukcijom istorijskog objekta RC Palace u samom srcu Brna - kaže na početku razgovora za eKapiju Michal Augustyn, direktor kompanije RC Reinvest, koja u Srbiji uspešno razvija nekoliko projekata.

eKapija: Šta je uticalo na odluku da RC Reinvest počne poslovanje u Srbiji? Koji cilj je postavljen i koliko ukupno novca je planirano za ovo tržište?

- U avgustu 2014. godine smo počeli poslovanje na srpskom tržištu. Ocenili smo da je tržište politički stabilno i verujemo u dugoročni progres srpske makroekonomije. U Srbiji tek počinje prvi talas razvoja ritejl parkova, i zato smo i prilikom istraživanja prostora za našu ekspanziju izabrali Srbiju, kao zanimljivo tržište. Naš glavni cilj je realizacija ritejl parkova. Sledeći segment poslovanja su poslovne zgrade i sektor energetike. Za pripremu prva dva ritejl parka u Kraljevu i Vršcu smo do sada investirali više od 2 mil EUR. Sledeće investicije u iznosu od nekoliko miliona evra imamo u planu razvoja za sledeće 3 godine.

eKapija: Vaš prvi projekat u Srbiji je ritejl park u Kraljevu. Recite nam nešto više o tom projektu. Kako napreduje izgradnja?

- Ritejl park Kraljevo je naš pilot projekat i njime smo veoma zadovoljni. Ovu priliku bih iskoristio da se zahvalim profesionalnoj saradnji grada prilikom pripreme našeg projekta. Tako mi zamišljamo saradnju lokalnih samouprava sa stranim investitorima. Prijatno smo iznenađeni brzinom dobijanja dozvola. Ritejl park će se prostirati na ukupno 5.000 m2 i nalaziće se pored nove sportske hale na tranzitnoj deonici iz Kraljeva prema Kruševcu. U petak, 31. marta, smo počeli izgradnju, a otvaranje je planirano krajem 2017. godine. Ritejl park se nalazi pored reke Ibar neposredno uz sportsku halu i verujemo da će to biti novi društveni centar grada. Naš glavni partner je Delhaize, tj. MAXI. Već imamo potpisane ugovore sa kompanijama INTERSPORT, Deichmann, LC Waikiki, i verujemo da će nam se uskoro pridružiti i New Yorker, Pertini Toys i drugi.

eKapija: Sledeća stanica je Vršac. Otkrijte nam neke detalje tog projekta?

Ritejl park KraljevoRitejl park Kraljevo
- U Vršcu smo krajem 2016. godine kupili zemljište od Hemofarma za prvu fazu našeg projekta. Prošle nedelje smo uspešno završili tehnički komplikovano izmeštanje kanalizacione cevi. Želimo da se zahvalimo gradu Vršcu na odličnoj saradnji prilikom izvođenja premeštanja, što je i početak sledeće etape razvoja ovog mesta pored prelepe zgrade Nove veletržnice. Ove nedelje potpisujemo kupoprodajni ugovor sa našim strateškim partnerom, kompanijom LIDL, gde im prodajemo 1 ha zemljišta. Time stvaramo ugodnu zonu za kupovinu, a prva faza obuhvata 3.000 m2 sa parkingom i saobraćajnim rešenjem sa LIDL-om. Početak radova planiramo na leto, a otvaranje je planirano u martu 2018. godine. Već pripremamo drugu i treću fazu, tako da će ukupna površina našeg ritejl parka biti 9.500 m2. Verujemo da je ova srednja veličina ritejl parka, u saradnji sa našim partnerom LIDL-om, upravo najbolja za grad poput Vršca i da će građani biti zadovoljni i dizajnom i konceptom.

eKapija: Najavili ste još dve lokacije. Kakvi su planovi kompanije RC Reinvest? Koliko ukupno želite ritejl parkova u Srbiji?

- Da, u ovom segmentu imamo veliki progres. Pre dve nedelje smo potpisali kupoprodajni ugovor i time obezbedili veliko zemljište od 4 ha u Obrenovcu na samom ulazu u mesto, pored bazena, u blizini novog autoputa, koji je već u izgradnji. Najviše nam se sviđa dizajn našeg budućeg ritejl parka u Obrenovcu, koji će imati ukupnu površinu od 10.000 m2, plus veliki supermarket. U aprilu počinjemo izradu urbanističkog projekta. Voleli bismo da taj ritejl park otvorimo u prvom kvartalu 2019. godine. Isto tako moramo reći da i u Obrenovcu imamo veoma dobru saradnju sa gradom i gradskom upravom, koja se maksimlano trudi da razvija ekonomiju ovog grada dovođenjem stranih investitora, kao naprimer u oblasti automobilske industrije. Obrenovac nam se mnogo sviđa i mislimo da će se još brže razvijati. To mišljenje dele i naši partneri, jer već imamo dosta rezervacija prostora.

Imamo pripremljeno još nekoliko projekata. Ove godine želimo da učvrstimo našu poziciju u još dva grada, ali zasad ne mogu da ih imenujem. Trudimo se da imamo maksimalno ozbiljan pristup i prezentujemo naše projekte tek u trenutku kada imamo zemljišta spremna za realizaciju. Ukupno bismo želeli da realizujemo po jedan ritejl park godišnje. Bićemo zadovoljni ako za 5 godina u našem portfoliu bude 10 projekata, to je moj lični plan u Srbiji.

eKapija: Kako ocenjujete srpsko tržište maloprodaje? Kako će se ono dalje razvijati?

- Trend je sigurno razvoj ritejl parkova u Srbiji, a šoping centara u Beogradu. U ovome Srbija ima veliki potencijal, pogotovo u velikim mestima. Verujemo da će dolaziti sve više i više inostranih kompanija, jer je to bitno za razvoj Srbije i srpske ekonomije. Svakom gradu u Srbiji je potrebna makar jedna firma, kao što je Hemofarm iz Vršaca. Ovakav trend je počeo u Češkoj pre 15 godina, a dobro će biti da se to preslika i u Srbiji. Ovde srpska vlada radi veoma dobar posao.

eKapija: Koliko se koncept ritejl parkova prilagođava lokalnom tržištu?

Ritej park VršacRitej park Vršac
- Iznenađen sam koliko su živi centri gradova u Srbiji, trgovi su puni prodavnica i kafića. Kupovna moć je dobra. Ima i dosta srpskih proizvođača. Naravno, nedostaje kvalitetan moderan prostor za internacionalne brendove, koji dosta teško nalaze mesta u centru grada, prepunom autmobila. Naći parking u Kraljevu je već sada skoro nemoguće. Ritejl parkovi su evropski trend i veoma se uspečno razvijaju i u Srbiji. To je budućnost u koju mi verujemo. Mi u naše projekte želimo da unesemo i onaj neodoljiv srpski mentalitet, one prijateljske sastanke, kafiće, pizza bar, želimo da naš ritejl park bude mesto gde će se ljudi nalaziti, a ne samo mesto za kupovinu. Želimo da našim klijentima i svim kupcima omogućimo jednostavan saobraćajni prilaz, parking, ponudu koju mogu naći na jednom mestu. Da brzo obave kupovinu bez problema parkiranja. Ritejl park je baš taj pravi model za srpsko tržište.

eKapija: Osim Srbije, poslujete u Češkoj, Bugarskoj i Rumuniji. Možete li uporediti ritejl sektor u tim zemljama?

- Ovo pitanje se često rešava na nivou direktora svih kompanija. Te želje se teško mogu upoređivati, jer svaka zemlja ima svoju istoriju, drugačiji nivo ekonomije i kupovne navike su razlišite. U Češkoj je razvoj maloprodaje počeo pre 17 godina, i danas je ta faza već zatvorena. Sva mesta su već popunjena i nemate mogućnost ekspanzije, ima samo par slobodnih gradova na karti. U malim gradovima, gde živi 25.000 ljudi, danas dobro rade 4 velika supermarketa i 2 ritejl parka. Zato je sada nastupio talas rekonstrukcija, redizajniranja i remodeliranja. Zaniljiva je, recimo. rekonstrukcija bivših robnih kuća PRIOR, koje su nešto slično kao srpske Robne kuće Beograd. Pre par godina izgledalo je da će one nestati u potpunosti, a danas već imaju sasvim drugu zanimljivu formu. U Češkoj imate mnogo više tržnih centara u centru grada. Rumuniju mogu teško da komentarišem, jer ja lično tamo nisam aktivan. Ona, za razliku od Češke, ima drugačiji pogled na modu. Za Rumune je moda na prvom mestu, oni dosta novca troše na odevanje, a u Češkoj to tako nije. Zato u Rumuniji imamo dobre uslove za zakupce u oblasti mode. Čak razmišljamo i o izgradnji velikog fešn autlet centra u Rumuniji.

U Srbiji vidimo veći akcenat na druženju ljudi, kupovna moć je i dalje manja i time je manja potražnja zakupaca. Veliki broj modnih marki se i dalje boji da ode van Beograda, ali u rasponu od godina će se sve to promeniti. U oblasti mode vidimo sve drugačije, jer marke, boje, kroj - sve ovde funkioniše drugačije nego u Češkoj.

eKapija: Koje još usluge pružate na tržištu Srbije? Kakvi su vam planovi?

- Imamo velike planove. Sada intenzivno tragamo za akvizicijom nekih inetersantnih poslovnih zgrada u centru Beograda. U periodu od godinu dana bismo voleli da izgradimo luksuznu poslovnu zgradu u Novom Beogradu. U oblasti energetike vidimo šansu u akviziciji malih hidroelektrana. Imamo još dosta ideja u oblasti logistike, ali danas vam o tome ne mogu pričati.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Nekretnine u Srbiji - Novi talas ulaganja podstiče privredu" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.