NavMenu

Vesna Aleksić, pilotkinja - Prva žena kapetan u kompaniji Air Serbia

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.12.2016. 14:45
Komentari
Podeli
Vesna Aleksić, pilotkinjaVesna Aleksić, pilotkinja
Vesna Aleksić oduvek je sanjala da leti za nacionalnu avio-kompaniju, a po dolasku u Air Serbia, ne samo da je ostvarila taj cilj, već je ujedno postala i prva žena na poziciji kapetana u istoriji srpske nacionalne avio-kompanije.

Kako je saopštila Air Serbia, tridesetšestogodišnja pilotkinja pridružila se avio-kompaniji na poziciji kapetana na uskotrupnim avionima Airbus A319 i A320, ostvarivši svoj san iz detinjstva, a Aleksić će svoj prvi let na poziciji kapetana imati na letu JU826, u utorak 27. decembra, od Beograda do Bejruta.

- Naša kompanija poštuje rodnu ravnopravnost u svim aspektima svog poslovanja, uključujući i članove letačkih posada i izuzetno nam je zadovoljstvo da se našem timu pridružila prva žena na poziciji kapetana - rekao je generalni direktor Air Serbia Dane Kondić.

Tokom svoje karijere, Aleksić je beležila više od 5.000 sati naleta, sa više od 2.200 samostalnih sati na uskotrupnim Airbus avionima.

Vesna Aleksić sa izvršnim direktorom Air Serbia za saobraćaj, Davorom MišeljevićemVesna Aleksić sa izvršnim direktorom Air Serbia za saobraćaj, Davorom Mišeljevićem
- Svetom avijacije fascinirana sam još od svog ranog detinjstva i uvek sam znala da ću postati pilot. Moj otac je bio vazduhoplovni inženjer, veoma je voleo avione i radio je za JAT, pa je njegov entuzijazam prešao i na mene. Proteklih 17 godina bilo je ispunjeno izazovima, ali i veoma korisno i izuzetno sam srećna što sam se pridružila Air Serbia - rekla je Aleksić.

- Privilegija je biti prva žena na poziciji kapetana u Air Serbia i nadam se da će to inspirisati više žena da potraže svoje mesto u civilnom vazduhoplovstvu.


Aleksić kaže da je jedan on nezaboravnih letova bio njen prvi noćni let iznad Beograda.

- Videvši Beograd sa visine od 3.000 metara, sva ta svetla u mraku, bilo je neverovatno iskustvo i jedan je od mnogih razloga zbog kojih volim ovo što radim.

Vesna Aleksić je svoju letačku karijeru otpočela 1999. godine na Letačkoj akademiji u Vršcu, gde je stekla iskustvo na avionu jednomotorcu Cesna 172, pre nego što je prešla na turbopropelerske dvomotorce Cesna 310 i Pajper PA-34 Seneka.

Pošto je diplomirala na Akademiji, Aleksić je prešla u Montenegro Airlines, gde je radila kao kopilot na avionu Foker 100, od 2007. do 2012. godine. Postala je kopilot na avionima tipa Airbus A320 u floti Wizz air 2012. godine, pre nego što je i napredovala na poziciju kapetana 2014. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.