NavMenu

Sa Kinezima na Koridoru 11 - Beogradski "Planum" u 2013. počinje posao u Angoli vredan 1 mlrd USD i izgradnju puteva u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 11.01.2013. 11:25
Komentari
Podeli

(Foto: ssguy/shutterstock.com)
Putnici čiji avion sleće na "Šermetjevo", najveći međunarodni aerodrom u Moskvi, možda se prizemne baš na jednu od pisti koje je izgradio "Planum". Ovo beogradsko preduzeće, koje 14. januara proslavlja 65 godina rada, osim značajnih infrastrukturnih objekata u Rusiji, može se pohvaliti nedavno ugovorenim poslovima u Angoli vrednim milijardu dolara, a u našoj zemlji su angažovani na radovima na Koridoru 11.

Ratomir Todorović, generalni direktor "Planuma", u razgovoru za "eKapiju" kaže da su zadovoljni poslovnim rezultatima u prethodnoj godini i najavljuje projekte za 2013. godinu.

- Najvećim delom su nam se ostvarili planovi za 2012. U inostranstvu smo uradili sve što smo planirali. Ugovorili smo poslove za naredne 2-3 godine, od kojih je najveći posao u Angoli vredan milijadru dolara. Kada je reč o Srbiji, planiramo da u 2013. završimo posao na deonici Ub-Lajkovac. Takođe, bilo bi dobro da se radovi dalje razviju na celoj dužini od Ljiga do Preljine i da uđemo što pre u posao za oba tunela. Planirali smo pre zime, ali nismo uspeli jer nije rešena eksproprijacija – navodi prvi čovek "Planuma".

Todorović se osvrnuo i na saradnju sa kineskim firmama koje bi trebalo da učestvuju u izgradnji Koridora 11 na deonicama Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig i Pojate-Kruševac-Kraljevo, a čije finansiranje će biti obezbeđeno iz kredita kineske Eksim banke.

Ratomir TodorovićRatomir Todorović

- U ovoj godini planiramo da počnemo dogovore sa Kinezima za deonice Koridora 11 koje su u planu za izgradnju.

Sagovornik "eKapije" kaže da nije zadovoljan kako napreduju ranije započeti radovi na Koridoru 11.

- Već skoro dve godine sa "Putevima Užice" radimo deoncu Ub-Lajkovac, i taj posao je trebalo da bude završen krajem 2012. Međutim, nije završen iz više razloga. Osnovni razlog je to što je eksproprijacija išla sporo, a i sada postoje delovi na sredini deonice čija eksproprijacija nije završena. Obilazimo u širokom luku parcele preko kojih ne možemo da gradimo. Takođe, problem je bio što je naš treći partner PZP "Beograd" zapeo u teškoće, izašao iz posla, pa smo čekali pravno rešenje njihovog stausa da bismo nastavili njihov posao – objašnjava Todorović i dodaje da ako se pitanje eksproprijacije reši za mesec-dva neće biti smetnji da do leta završe celu deonicu.

Kada je reč o izgradnji treće trake obilaznice oko Beograda od Dobanovaca do Ostružnice, naš sagovornik kaže da je ugovor potpisan, ali da čekaju dobijanje građevinske dozvole kako bi počeli izgradnju.

- Na tom poslu smo u konzorcijumu sa preduzećem "Ratko Mitrović-Niskogradnja", ali nije sve pravno rešeno. Zemljani radovi su gotovi, tako da čim bude gotova građevinska dozvola, građevinski radovi će biti brzo gotovi.

Generalni direktor "Planuma" ističe da firma "živi" od poslova u inostranstvu jer se u Srbiji teško dobijaju poslovi zbog stranih firmi, a i dobijeni poslovi se teško naplaćuju.

(Foto: mihalec/shutterstock.com)

- Učestvovali smo na skoro svim tenderima osim poslednjih nekoliko, jer smo digli ruke. Učestvovanje na tenderima je veliki trošak, potrebno je od 30.000 do 50.000 EUR, a nema više smisla da se javljamo. Sa partnerima u konzorcijumu smo davali dosta niske ponude, ali se redovno dešavalo da su strane firme bile jeftinije 10-15, pa do 30%, što uopšte nije realno, jer su to izuzetno niske cene i nikom se ne bi isplatilo. Sve deonice koje su tako dodeljene ili se ne rade ili su rokovi istekli. Na primer, za izgradnju mosta kod Beške učestvovali smo u konzorcijumu sa "Mostogradnjom", i navodno nam posao nije dodeljen jer se Evropska banka koja je davala novac nije složila, pa je posao dat "Alpini". Kasnije im se pridružio drugi i treći član i sad traže 100 mil EUR. To je praksa na svim deonicama – firme koriste sve mogućnosti za opstrukciju kako bi povećale zahteve, a država to toleriše.

Todorović je napomenuo da im država nije izmirila dug za izgradnju puteva, već da je novac isplaćen bankama za kredite, a da oni od države potražuju oko 500 miliona dinara.

Sagovornik "eKapije" kaže da je "Planum" na mnogobrojne probleme u građevinskoj industriji Srbije ukazivao državnim organima i ranije i davao predloge, ali da do sada problemi nisu rešeni.

Posao vredan milijardu dolara

"Planum" je krajem prošle godine ugovorio poslove u Angoli vredne milijardu dolara, a u februaru bi trebalo da počne realizacija prvog od tri kapitalna projekta za potrebe vojske te afričke zemlje.

Blagoje ĆirovićBlagoje Ćirović

- Izgradnja vojne bolnice, površine 180.000 metara kvadratnih, počinje u februaru, do kraja juna treba da počne gradnja vazduhoplovne baze, a u toku godine i šest fabrika lekova za potrebe angolske armije. Svi novi sklopljeni poslovi su rezultat dugogodišnjeg prisustva naše kompanije u Angoli - rekao je na konferenciji za novinare Blagoje Ćirović, izvršni direktor "Ango-Planuma", kćerke firme "Planuma" u Angoli.

Ćirović je podsetio da je ugovor o realizaciji projekata dogovoren prošle godine za vreme posete ministra odbrane Angole Beogradu.

Iz "Planuma" su rekli da će garanciju za poslove skopljene sa državom Angolom "Planum" dobiti od švajcarskih i ruskih banaka koje posluju na tom tržištu, navodeći da garancije nisu mogle da se dobiju u Srbiji, bez obzira na veličinu i značaj posla.

Na poslovima u toj afričkoj zemlji biće angažovano 600 radnika iz Srbije. Čelnici "Planuma" su naglasili da poslovanje te kompanije u Angoli omogućava i drugim građevinskim firmamam iz Srbije da nađu mesto u realizaciji novougovorenih projekata.

Suzana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.