NavMenu

"Plovput" uveo signalizaciju na Dunavu na solarni pogon, Kanadska oprema je sam tehnološki vrh u svetu

Izvor: Pregled Sreda, 13.04.2005. 12:05
Komentari
Podeli

Na sajmu turizma u Beogradu od 13. do 16. aprila 2005. učestvovaće i ``Plovput`` iz Beograda, koji će tom prilikom predstaviti najsavremenija tehnička rešenja za unapređenje obeležavanja unutrašnjih plovnih puteva. Radi se o solarnim sistemima ``Carmanah", a primena ovih sistema obeležavanja već je zauzela lidersku poziciju na Dunavu. Napajanje strujom signalnih uređaja u prirodi, bio je dugo rešavan akumulatorima i bocama sa gasom. Međutim, kanadski ``Karmanah`` došao je do rešenja o upotrebi solarne energije u obeležavanju plovnih puteva. Danas se preko 55.000 ``karmanah`` lampi koristi u ove svrhe u 110 zemalja sveta.

``Plovput`` je 2004. godine postavio 100 uređaja sa ovim lampama na Dunavu, od mosta kod Beške do ušća Timoka u Dunav. Ove lampe imaju ugrađene LED diode čiji je vek trajanja preko 100.000 sati. Optička vidljivost iznosi 3,6 km. ``Karmanah`` lampe su vodonepropustljive, otporne na udar, nepotopive, samopunjive (dovoljan je jedan i po čas svetlosti da bi se napunile i ``odradile`` noć). Lampe su težine 2,2 kg, a dimenzija 17x14 cm . Godišnje su zbog krađa akumulatora gubili 100.000 EUR, dok primenom ovih lampi te štete neće biti, što znači da je ovo, sa aspekta održavanja, veliki iskorak napred. ``Plovput`` je od Kanađana dobio distribuciju za SCG, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju, Ukrajinu, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Moldaviju. (Pregled )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.