NavMenu

Održan Prvi poslovni forum srpskih i izraelskih privrednika - Uskoro sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja

Izvor: eKapija Petak, 15.04.2011. 08:36
Komentari
Podeli

Oko stotinu izraelskih i srpskih privrednika predstavilo je svoje firme i održalo bilateralne razgovore na poslovnom forumu koji su organizovali Privredna komora Srbije i Jevrejska opština Beograd. Predsednik Jevrejske opštine Beograd Jovan Elazar pozdravljajući učesnike Prvog poslovnog foruma, istakao je da motivacija te opštine da organizuje forum nije želja da se bavi biznisom, već da omogući izraelskim firmama da uspostave poslovne kontakte, kao i da otvori opštinu prema široj javnosti, jer je to najbolji način za prevazilaženje predrasuda.

Privredna saradnja Srbije i Izraela ne ispunjava potencijal, ukazala je sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije Olivera Kiro, navodeći da se Izrael, po ostvarenoj robnoj razmeni, nalazi među 10% zemalja sa kojima Srbija ostvaruje malu razmenu, posle zemalja Evropske unije i CEFTA. Prošle godine, izvoz je iznosio 15, a uvoz oko 20 mil USD. Investicije izraelskog porekla prilično su visoke i iznose oko 50 mil USD, što je dobar pokazatelj da izraelski poslovni partneri biraju Srbiju.

Potencijal za saradnju Olivera Kiro vidi u poljoprivredi, kroz primenu izraelskih tehnoloških rešenja, a sa druge strane, kroz korišćenje mreže sporazuma o slobodnoj trogovini koje Srbija ima. Kiro je najavila i potpisivanje Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Zamenik ambasadora Izraela u Srbiji Eyal Naora predstavio je dostignuća Izraela u oblasti visokih tehnologija, inovacija na polju telekomunikacija, informacionih tehnologija, korišćenja izvora obnovljive energije, zatim u oblasti agrokulture i zdravstva. Učesnici su mogli da upoznaju način na koji ova mala zemlja velikih dostignuća, razvija svoje naučne i tehnološke mogućnosti. Ekonomija Izraela zasnovana je na inovacijama koje stvaraju kompetitivnu prednost i predstavljanju osnovu rasta baziranog na izvozu.

- Industrija telekomunikacija u Izraelu zapošljava 57.200 ljudi, a izvoz ove industrije učestvuje 51% u ukupnom izvozu zemlje, koja izdvaja 8,5% bruto društvenog proizvoda za edukaciju, naveo je Noara, ističući da je u Izraelu razvijena tehnologija za trenutno slanje poruka i sobe za "čet", kao i ICQ program za poruke i tehnologiju za govornu poštu. Mobilni telefon nastao je u Motoroli u Izraelu, gde je i najveći razvojni centar te kompanije. Jedno od revolucionarnih otkrića na polju medicine jeste minijaturna kompjuterska kapsula sa kamerom koja "snima" probavni sistem i pomaže u prevenciji i lečenju - ukazao je Naora, predstavivši i otkrića u oblasti navodnjavanja zemljišta po sistemu "kap po kap", uz minimalnu količinu vode.

Rezultat su ukusni plodovi, među kojima i "čeri" paradajz, koji takođe spada u poljoprivredne kulture uzgojene u toj zemlji. U oblasti obnovljive energije, Izraelci su poznati po izgradnji solarnih parkova i solarnih panela za domaćinstva i po korišćenju otpada kao energenta.

Zamenik direktora SIEPA Bojan Janković rekao je da srpski privrednici treba da iskoriste mogućnost za izvoz u Izrael koji godišnje uveze robu u vrednosti 40 milijardi dolara, najviše iz Evropske unije, SAD, Kanade, Meksika, ali i iz Hrvatske, Rumunije, Bugarske. Janković je najavio posetu srpskih privrednika Izraelu, koju će SIEPA organizovati u oktobru za predstavnike IT sektora, prehrambene industrije, kao i proizvođače nameštaja.

Forum su organizovali Privredna komora Srbije i Jevrejska opština Beograd, uz podršku Ambasade Izraela, SIEPA, opštine Stari Grad, ProCredit banke, kompanija "Econtrol", SDD ITG i "Telekomunikacija", u nameri da poslovni forum dobije tradicionalni karakter i postane platforma za okupljanje izraelskih i srpskih firmi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.