NavMenu

Ulaganja u kadar utrostručila bi vrednost IT izvoza iz Srbije do 2022.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.10.2017. 15:59
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Inicijativa Digitalna Srbija, privatno i neprofitno udruženje srpskih kompanija čiji je cilj uspešna digitalna transformacija naše zemlje, obratila se Vladi Srbije sa inicijativom da se reši jedan od prioritetnih problema privrede: stvaranje uslova za fakultetsko obrazovanje dovoljnog broja IT stručnjaka. Prema podacima ovog udruženja, ukoliko se Vlada Srbije odluči za dodatno ulaganje i angažovanje u oblasti školovanja IT stručnjaka već 2022. godine, Srbija može da dosegne vrednost IT izvoza od dve milijarde evra!

Inicijativu Digitalna Srbija pokrenule su vodeće kompanije u oblasti IT i digitalnih tehnologija: Infostud, Microsoft Development Centre Srbija, Nordeus, PricewaterhouseCoopers Srbija, Seven Bridges Genomics, Startit, Telekom Srbija, Telenor i Ringier Axel Springer Srbija.

U njihovom dopisu, koji je prošle sedmice dostavljen Vladi Srbije, navodi se da u našoj zemlji ne postoje visokoškolske specijalizovane ustanove za školovanje najtraženijih profila, kao što su inženjeri računarstva i informatike. Jačanje kapaciteta visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika, ili osnivanje ovakvih ustanova je preduslov za upis mnogo većeg broja studenata na IT i računarska usmerenja i postavlja se kao jedan od apsolutnih prioriteta Vlade Srbije.


- Današnja investicija Republike Srbije u infrastrukturu, nastavni kadar i studente može već kroz pet godina utrostručiti vrednost izvoza IT sektora, sa procenjenih 800 mil EUR na preko dve milijarde. Ove investicije mogu Srbiju da ne samo približe razvijenim državama već i pozicioniraju kao jednog od lidera na globalnom tržištu - navodi se u dopisu Vladi Srbije.

Prema podacima Inicijative Digitalna Srbija, investicija Vlade Srbije u stvaranje diplomaca u IT sektoru će imati nekoliko neposrednih rezultata: od povećanja proseka plata i životnog standarda u Srbiji do zadržavanja mladih u zemlji.

- Današnje potrebe privrede za IT stručnjacima su daleko veće od kapaciteta naših visokoškolskih ustanova. Godišnje naši tehnički fakulteti obrazuju manje od 2.000 diplomaca u oblasti informacionih tehnologija što je nedovoljno za privredu koja bi mogla odmah da zaposli mnogostruko više IT stručnjaka, čak i do 30.000 - jedan je od podataka iznesenih u dopisu, kojeg je Inicijativa Digitalna Srbija uputila Vladi Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.