NavMenu

Agrokor u maloprodaji u 2016. imao 293 mil EUR neto gubitaka - Negativan kapital Konzuma milijardu evra

Izvor: Tanjug Petak, 06.10.2017. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: Damir Sencar/Shutterstock)
Revizorski izveštaj je pokazao da je u maloprodajnom delu Agrokora prošle godine ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna (293 mil EUR), od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna, izjavio je vanredni poverenik u Agrokoru Ante Ramljak.

U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni efekat u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna (333 mil EUR).

Konzum je u 2016, nakon ispravke vrednosti, imao negativan kapital u iznosu od čak 7,6 milijardi kuna (oko 1 mlrd EUR), rekao je Ramljak, predstavljajući rezultate revizije finansijskih izveštaja kompanija iz sastava Agrokora, koje je uradila oditorska kuća PricewaterhouseCoopers (PWC).

On je naveo da je gubitak Konzuma u 2015. iznosio 1,4 milijarde kuna (186,5 mil EUR), dok je u izveštaju Agrokora pod vođstvom Ivice Todorića za tu godinu bila iskazana dobit u iznosu od 247 miliona kuna (33 mil EUR).

Komentarišući Todorićeve navode na blogu da bi eventualnih razlika u izveštajima moglo biti zbog promena poslovne politike, Ramljak je rekao da "to nisu tačne pretpostavke".

- Ključna brojka ispravaka vrednosti je 10 milijardi kuna - 1,3 mlrd EUR. Ovde je zasad reč o "računovodstvenim nepravilnostima". Kada završimo konsolidovane izveštaje, reći ću da li razmišljam o kaznenoj prijavi. Istražitelji DORH-a su upoznati s ovim brojkama.

U poljoprivredim preduzećima - Belje, PIK Vinkovci i Vupik - ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 miliona kuna (40 mil EUR), a u prehrambenim, koja obuhvataju Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec - 700 miliona kuna (93,2 mil EUR).

U periodu 2015. i 2016. godine ukupan negativni efekt na neto dobit u poljoprivredi dostigao je 200 miliona kuna (26,6 mil EUR), a u prehrani 1,4 milijarde kuna (186,5 mil EUR).

Najznačajniji negativni uticaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50% na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazao je revizorski izveštaj.

Ramljak je rekao da revizija Agrokora koju je napravio obuhvata 27 društava, koja su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, zatim tri društva u Srbiji i tri u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99% grupnog prihoda i 98% grupne dobiti za 2016. godinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.