NavMenu

Otvorena nova deonica autoputa 9. januar - RS poziva Srbiju da finansira deo Bijeljina-prelaz Rača

Izvor: Beta Nedelja, 01.10.2017. 17:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Freedom Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednici Republike Srpske i Srbije, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, otvorili su u nedelju (1. oktobra 2017. godine) deonicu autoputa 9. januar od deset kilometara, od Mahovljana do Drugovića, u Republici Srskoj, u Bosni i Hercegovini.

Vučić je izjavio da putevi koji se grade "spajaju Srbe sa dve strane Drine", као i Srbiju i Republiku Srpsku s drugim narodima.

- Srbija će ove godine imati više od hiljadu kilometara autoputeva i biće prva u regionu po dužini izgrađenih autoputeva - rekao je Vučić.

On je naveo da je otvorena deonica autoputa od 10 kilometara koštala "desetine miliona evra".

Vučić je najavio da će Srbija "brže nego što se očekuje" izgraditi deonicu autoputa do Bijeljine i obećao i druge vidove pomoći opštinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Dodik je najavio da će autoput 9. januar ići dalje, od Doboja, prema Šamcu, Brčkom i Bijeljini i zamolio Vučića da Srbija finansira izgradnju deonice od Bijeljine do graničnog prelaza Rača.

- Molimo Srbiju da nam tu pomogne, da uđemo u Srbiju bez granica i zadržavanja - rekao je Dodik.

Kompletna deonica od Banjaluke do Prnjavora, posle izgradnje, biće dugačka 35 kilometara.


Prošle godine u saobraćaj je pušten prvi deo autoputa 9. januar od Doboja do Prnjavora, u dužini od oko 36 kilometara. Ugovorena vrednost za izgradnju deonice Prnjavor - Doboj iznosila je 180 mil EUR, a od Prnjavora do Mahovljana 158 mil EUR. Sredstva za finansiranje autoputa Banjaluka-Doboj obezbedile su Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka.

Kompletan autoput Banjaluka-Doboj trebalo da bi da bude završen iduće godine i povezan s budućim Koridorom 5c koji će se graditi u Bosni i Hercegovini.

Kada bude završen autoput Banjaluka-Doboj, Republika Srpska će imati ukupno 105 kilometara takvih puteva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.