NavMenu

Novosadski Fakultet tehničkih nauka otvorio odsek za biomedicinsko inženjerstvo

Izvor: Blic Ponedeljak, 25.09.2017. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Fakultet tehničkih nauka na Novosadskom univerzitetu dobio je novi studijski program - biomedicinsko inženjerstvo, jedini te vrste u regionu.

Profesor Pavle Kovačević, kardiovaskularni hirurg u Institutu za kardiovaskularnu hirurgiju u Sremskoj Kamenici, kaže da će Srbija prilikom ulaska u Evropsku uniju u svakoj medicinskoj instituciji morati da zaposli biomedicinske inženjere.

- Svaka bolnica koja ima magnetnu rezonancu, laparoskopiju, ili neku drugu vrstu diferentne tehnologije, moraće da angažuje ljude koji su upućeni u tehnološke detalje. U Klivlendu sam gledao operaciju uz pomoć robota i dok je hirurg operisao, inženjer je sve vreme bio prisutan, za slučaj da nešto zakaže - objašnjava Kovačević.

Sledeći tu viziju, on je sa kolegama i prijateljima profesorima Zoranom Bjelicom, Markom Milošem i Nikolom Jorgovanovićem izvojevao osnivanje novog studijskog programa.

- Preko novog studijskog smera i novoosnovane asocijacije probaćemo da edukujemo lekare koji nažalost uče iz starih knjiga koje ne prate nove trendove. Nove tehnologije mogu ljudima da spasu život, pa one zapravo nisu toliko ni skupe. Povrh svega, doktorima će biti olakšan i posao zato što će, ukoliko imaju nekog problematičnog pacijenta, moći umreženo da se konsultuju sa svojim kolegama kako bi našli najbolje rešenje za lečenje - priča Kovačević.

Nedavno je osnovana i prva Asocijacija kliničkih inženjera Srbije koja će organizovati besplatne naučne skupove za studente i učenike.

- Vlada veliko interesovanje za tu oblast i mladi su to prepoznali, jer otvara nebrojene mogućnosti telemedicine, virtuelne medicine, robot medicine i sličnih grana. To je i budućnost u lečenju čovečanstva. Sa što manje invazivnim metodama rešiti veliki problem pacijenata - ističe Kovačević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.