NavMenu

Todorić optužio hrvatsku vladu za otimanje Agrokora - Najavljeni pravni koraci i pred međunarodnim telima

Izvor: eKapija Nedelja, 24.09.2017. 17:13
Komentari
Podeli
(Foto: Damir Sencar/Shutterstock)
Osnivač koncerna Agrokor, Ivica Todorić, optužio je u svom saopštenju Vladu Hrvatske za "otimanje imovine kakvo nije zabeleženo u savremenoj Evropi".

Todorić je najavio pokretanje svih raspoloživih pravnih radnji u Hrvatskoj i pred međunarodnim telima radi "zaštite vrednosti ulaganja u Agrokor, radnih mesta i privreda država u kojima kompanija posluje".

Ivica Todorić je naveo da je na početku 2017, dok su Agrokor vodili on i njegov menadžment, kompanija "imala čvrst plan za napredak i uspešan rast, kao i isplatu poverilaca u skladu sa zakonskim obavezama".

U saopštenju se dodaje da je konstrukcijama i neprimerenim medijskim delovanjem stvoren okvir za pridobijanje političkih saveznika i "umesto činjenica i istine Agrokor su hteli da prikažu kao slučaj Parmalat, sugerišući otuđenje ogromnih suma novca, ali danas, sedam meseci kasnije, slučaja Parmalat nema".

Osnivač Agrokora tvrdi da su on i uprava potpisali aktivaciju zakona Lex Agrokor "pod ucenom, prisilom, pretnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem".

Prema njegovim rečima, Vladinom odlukom o nacionalizaciji Agrokora prouzrokovana je šteta koja se meri u milijardama kuna.

Zato je u izjavi na svom blogu Todorić pozvao parlamentarne stranke na hitno formiranje saborske komisije koja bi rasvetlila okolnosti koje su se dogodile u Agrokoru i utvrdila ko je odgovoran. On smatra da su Ustav i zakoni Hrvatske teško povređeni i navodi da samo istražna komisija Sabora može dati sve odgovore i utvrditi imena odgovornih koji se, prema njegovom mišljenju, nalaze u vrhu vlasti.

Todorić najavljuje da će dostaviti sve relevantne dokumente i dokaze, a u svom saopštenju naveo je da dosad nije izlazio u javnost jer nije želeo da našteti kompaniji dok s timom pravnih, finansijskih i drugih stručnjaka ne utvrdi činjenice oko "najvećeg skandala u novijoj hrvatskoj istoriji".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.