NavMenu

Beogradski i vodovod iz Budimpešte potpisali Protokol o saradnji - U planu revitalizacija reni bunara

Izvor: eKapija Petak, 22.09.2017. 12:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jtairat/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici beogradskog i budimpeštanskog vodovoda potpisali su u četvrtak (21. septembra 2017. godine) u glavnom gradu Mađarske Protokol o saradnji koji se odnosi i na revitalizaciju reni bunara u Beogradu.

Kako prenosi Beoinfo, Protokol su potpisali direktor JKP Beogradski vodovod i kanalizacija Dragan Đorđević i direktor Budimpeštanskog vodovoda Čaba Harangi. Ovaj dokument predstavlja prvu konkretnu realizaciju Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između beogradskog i budimpeštanskog vodovoda koji je potpisan 2014. godine prilikom zajedničkog sastanka vlada Republike Srbije i Republike Mađarske.

Potpisivanju je prisustvovao i gradski menadžer Goran Vesić koji je rekao da Protokol predviđa saradnju dva vodovoda u obnovi i revitalizaciji reni bunara u Beogradu.

- Zbog starosti naših reni bunara i njihovog neobnavljanja Beograd svake godine gubi 150-200 litara izvorske odnosno podzemne vode - rekao je Vesić i dodao da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda obnovila prošle godine dva bunara, a ove jedan, kao i da je to prvi put urađeno posle više decenija.

Grad je za tu namenu odvojio skoro 3 mil EUR.

- Beograd ima 100 reni bunara od kojih je 75 u funkciji. Naš plan je da narednih pet godina obnavljamo 4-5 bunara čime bismo obnovili 20-25 bunara, zaustavili trend gubitka vode i dobili 700-800 litara nove podzemne vode - izjavio je Vesić.


Gradski menadžer je istakao da Beograd ima mogućnost da uči na greškama prijatelja iz Mađarske, jer su, kako je naveo, oni tranzicioni period prošli ranije. Vesić je rekao da je grad Budimpešta prodao vodovod i kanalizaciju stranom partneru devedesetih godina prošlog veka, ali su brzo otkupili nazad čitav vodovod, koji uspešno posluje.

Potpisivanju Protokola prisustvovao je i Nemanja Milutinović, predsednik Mađarske trgovačke kuće u Srbiji, koja okuplja mađarske kompanije koje ulažu u našu zemlju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.