NavMenu

Ako može u Grčkoj, LNG terminal može i na Dunavu - Gas i do 30% skuplji nego ruski

Izvor: Dnevnik Sreda, 20.09.2017. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Srbija je eneregetski zavisna zemlja, posebno kada je prirodni gas u pitanju, jer se gotovo 90% potrebnih količina za zimu uvozi iz Rusije. Poznato je i da gas u našu zemlju stiže samo iz jednog pravca, Mađarske, da se rešenja za druge pravce dopremanja gasa traže – a govorilo se o nekoliko projekata.

Iako nijedan nije realizovan, izvesno je da o novim pravcima snabdevanja gasom razmišljaju i druge zemlje u regionu, pa je tako ministar energetike Aleksandar Antić nedavno razgovarao s grčkim i bugarskim kolegama o projektu LNG terminala za utečnjeni prirodni gas u Aleksandropolisu, i tom prilikom rekao da je potrebno sagledati ekonomske parametre, odnosno finansijsku opravdanost i to koliki bi značaj takav potez imao za povećanje sigurnosti snabdevanja gasom, odnosno energetsku bezbednost.

Dakle, Srbija je dobila ponudu da se priključi projektu izradnje LNG terminala u Grčkoj, ali je to, zasad, samo ideja, a da bi on stigao do naše zemlje, potebno je izgraditi i gasovod. Zato nije naodmet upitati se da li se uključiti u takve i slične projekte ili LNG terminale graditi na Dunavu, na šta su se već odlučile neke zemlje.

Po rečima predsednika Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislava Vuletića, naravno da bi bilo dobro da se LNG terminal napravi u Srbiji, ali je najvažnije pitanje - da li postoji isporučilac gasa. On ističe da bi bilo dobro i da Srbija ima drugi pravac snabdevanja gasom.

– Gde god da se LNG terminal napravi, problem je u tome što tog gasa nema, kapaciteti su veoma mali i nema isporučilaca koji bi mogli garantovati isporuku. Uz to, ograničavajući faktor je i cena jer su, recimo, u Poljskoj i Litvaniji LNG plaćali i do 30% više nego što košta ruski gas na evropskom tržištu – kaže Vuletić.

Urednica internet časopisa Balkanmagazin Jelica Putniković kaže da su rečni terminali u Srbiji, nažalost, zasad samo u sferi najava, ali i da se postavlja pitanje zašto Srbija ne pokuša da gradi LNG terminal na Dunavu.

– Pitanje je da li su Rusi i dalje zainteresovani, iako bi bilo logično da jesu jer i Gazprom je otpočeo gradnju svojih LNG terminala, a realno je očekivati i da planira gde će LNG plasirati. Dunavom bi gas mogao stizati ne samo do Pančeva, gde je, po nekim najavama, predviđen ne samo terminal već i gasna termoelektrana-toplana, koju jedna od Gazpromovih ćerki-firmi planira da gradi u partnerstvu s Naftnom industrijom Srbije, već i dalje. Naime, taj gas bi se mogao transportovati i gasnom mrežom Srbije – kaže Jelica Putniković.

Šta se nudi?

Grčka je ponudila Srbiji da učestvuje u izgradnji i bude vlasnik dela budućeg terminala za utečnjeni prirodni gas u Aleksandropolisu. Gas bi stizao brodovima, a potom bi iz Komotinija u Grčkoj kretale cevi do Stare Zagore u Bugarskoj, a odatle do Dimitrovgrada i dalje do Niša u našoj zemlji.

Srbija bi mogla povući bespovratna EU sredstava jer se taj projekt podudara sa zaključcima Evropskog projekta o zajedničkim interesima, što je jedan od prioriteta razvoja energetskog infrastrukturnog projekta EU koji je već ranije usaglašen s Grčkom i Bugarskom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.