NavMenu

Švajcarska banka matičnih ćelija Swiss Stem Cell Bank stigla u Srbiju

Izvor: Beta Utorak, 19.09.2017. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Photobank gallery/shutterstock.com)
Švajcarska akreditovana banka za čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika Swiss Stem Cell Bank, koja poseduje standard FACT Net Cord, otvorila je nedavno svoje predstavništvo u Beogradu, a banka je namenjena za primenu u terapiji za leukemiju, maligne i slične bolesti, gde se matične ćelije koriste za transplantaciju.

Medicinska direktorka te švajcarske banke matičnih ćelija Veronika Albertini objasnila je da FACT Net Cord akreditacija pokazuje posvećenost kontroli svakog aspekta čuvanja matičnih ćelija, koji utiče na kvalitet uzorka.

- Banke koje imaju ovu akreditaciju, posluju po najvećim svetskim standardima - kazala je Veronika Albertini.

U svetu postoji samo sedam privatnih banaka matičnih ćelija, koje su sertifikovane po FACT Net Cord akreditaciji.

Prva uspešna transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika je urađena je 1988. godine u Parizu, kod deteta obolelog od Fankonijeve anemije, a davalac mu je bila novorođena sestra.

U ovom trenutku više od 4.500 klinika širom sveta koristi matične ćelije u lečenju mnogih oboljenja u hematologiji, neurologiji, neurohirurgiji, ortopediji, dermatologiji i nekih drugih, dok se pre 10 godina broj kliničkih testiranja kretao oko 400.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.