NavMenu

Povećanje plata u javnom sektoru oko 5% u 2018.

Izvor: Blic Utorak, 12.09.2017. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: Borislav Bajkic/shutterstock.com)
Zaposleni u javnom sektoru mogu da očekuju da će im od 1. januara 2018. godine plate biti veće u proseku za oko 5%, piše današnji Blic, pozivajući se na izvore bliske Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Sagovornik Blica napominje da je još rano da se iznosi konačna računica, ali da je najrealnije da će plate vojske, policije, lekara i prosvetnih radnika imati najveći rast, od 6 ili 7%.

Zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, u ustanovama kulture i pravosuđu mogu očekivati povišicu oko 3%.

Kako objašnjava, sadašnje kalkulacije porasta plata u javnom sektoru za sledeću godinu su "probne".

- Tačan iznos plata i penzija i njihovo povećanje u 2018. biće poznati kada MMF dođe u poslednju reviziju aranžmana sa Srbijom, a to je 26. oktobra. Sada slede tehnički razgovori sa MMF u kojima se pretresa stanje u budžetu i prave planovi za sledeću godinu - naveo je izvor.

Kako dodaje, tek u oktobru radiće se na konačnoj verziji budžeta za 2018. godinu.

Sutra se očekuje dolazak tehničke misije MMF-a u Beograd, dok u redovnu osmu reviziju aranžmana, MMF dolazi u oktobru.


Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je prošle nedelje da je izvesno da će biti povećanja plata i penzija, i da se sada pažljivo računa koliko će to povećanje iznositi.

I prema nedavnoj proceni šefa Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijana Sose, biće prostora za povećanje plata i penzija. Sosa, međutim, nije mogao da prognozira za koliko procenata.

- Povećanje plata u javnom sektoru i penzija koje je najavila Vlada Srbije biće razmatrano u okviru predstojećih razgovora o budžetu za 2018. godinu između tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih zvaničnika - rekao prošle nedelje Sosa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.