NavMenu

Otvoren ekskluzivni hotel u znaku pčele - Delta u izgradnju InterContinentala u Ljubljani uložila 50 mil EUR (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 10.09.2017. 11:50
Komentari
Podeli

Ljubljana je bogatija za luksuzni hotel sa pet zvezdica – InterContinental je nedavno počeo da dočekuje prve goste. Zvanično otvaranje hotela u centru Ljubljane je najavljeno za 27. septembar, a eKapija vam predstavlja detalje ovog najvišeg zdanja u prestonici Slovenije.

Hotel InterContinental je namenjen, pre svega, poslovnim ljudima, kao i za uživanje i odmor turista koji su u poseti Ljubljani. Gostima nudi luksuzne sobe, restoran B na 20. spratu, SPA centar, konferencijske sale...

Da krenemo od najvažnijeg segmenta. Na 16 spratova raspoređeno je 165 soba, od čega su 14 apartmana. Sobe su velike, ukrašene detaljima sa motivima Ljubljane kao što su ogledala sa grafikama gradskih znamenitosti, a tepisi predstavljaju apstraktne linije reke Ljubljanice koja prolazi kroz grad. Kreveti su izuzetno udobni, i kako kažu u hotelu – u njima se gost može odmoriti za 4-5 sati sna.

Hotel je predviđen i za kongresni turizam. Najveća sala je Enmon, kapaciteta 300 ljudi, a odlikuje je najsavremenija oprema za različite poslovne i društvene događaje. Dve sale, predviđene za seminare i manje skupove, nalaze se na 19. spratu. Na istom spratu nalazi se i Club InterContinental koji je rezervisan za goste koji žele dodatnu privatnost.

Ceo 18. sprat je posvećen opuštanju. Tu je smešten spa centar Saruna sa bazenom, tri vrste saune, masažnim sobama, sobama za kozmetičke tretmane, kutkom za opuštanje i fitnes centrom. U tretmanima i vežbanju sa čarobnim pogledom na Alpe i Tivoli park, osim gostiju hotela, mogu da uživaju i građani Ljubljane.

Restoran B

Na najvišoj tački hotela smešten je restoran B. Jedinstven pogled sa 20. sprata se pruža na sve četiri strane grada.

Kreativni koncept restorana je postavio italijanski kuvar Alfredo Ruso, dobitnik Mišelinove zvezdice, dok je Executive Chef Komnen Bakić, koji je prešao sa pozicije šefa kuhinje restorana Prime beogradskog hotela Crowne Plaza.

Meni će biti sezonski odnosno donosiće nove specijalitete na svakih nekoliko meseci. Ponuda restorana B spaja italijansku kuhunju sa slovenačkim ukusima. Većinu namirnica nabavljaju u Sloveniji jer, kako kuvari kažu - odličnog su kvaliteta. Kada je reč o vinskoj karti, većina vina je takođe sa domaćeg podneblja.

Restoran B, osim goste hotela, dočekuje i stanovnike i posetioce Ljubljane.

U znaku pčele

Osim restorana koji nosi naziv B (izgovara se 'bi' što na engleskom znači pčela), dosta detalja u hotelu su u znaku pčele. Možda se dizajner odlučio za ovaj simbol zbog kranjske pčele, autohtone slovenačke rase ili je znao da se pčele nalaze na 150 lokacija u Ljubljani, a najviše košnica je na krovovima, terasama i baštama.

Možemo reći da će u ovom hotelu da 'vri kao u košnici' zbog velikog broja gostiju koje očekuju domaćini. Dobro je i krenulo, jer smo čuli da je popunjenost 100%, već 13. dana poslovanja kada smo mi bili. Da se zna red i da su zaposleni vredni kao pčele smo se takođe uverili. Iako su mladi tim, koji se još uigrava, ne nedostaje im energije, osmeha i spremnosti da se izađe u susret svim zahtevima gostiju.

Inače, simbol pčele je primetan odmah po prijavi u hotel na kartici-ključu, potom u sobi u baru čokolada je sa medom, na ulazu u toalet restorana nalazi se med odnosno pčela, konobarice u restoranu imaju kecelje sa znakom pčele i printom saća, na izlazu na terasu 20. sprata ilustracija pčele je štampana na staklu...

Cene smeštaja

Kada je reč o cenama u ovom luksuznom hotelu, one zavise od dešavanja u gradu i od popunjenosti kapaciteta (što je hotel puniji cene preostalih soba su više). Cene će se kretati od najniže 200 EUR pa do 500 EUR.

Najskuplji je naravno predsednički apartman, smešten na 19. spratu, koji je, kako kažu u hotelu, najluksuzniji smeštaj u Ljubljani.

Apartman se prostire na 160 kavdrata, a kada mu se pridoda druga spavaća soba zauzima čak 210 m2. Jedna porodica je već odsedala u ovom apartmanu, a izvršene su još tri rezervacije. Cena se kreće od 1.800 EUR pa naviše.

Hotel izgrađen za 18 meseci

Zadovoljstvo uspešnim završetkom projekta u ovako kratko vreme ne krije Živorad Vasić, generalni menadžer za ovaj region InterContinental Grupe.

- Sa puno emocija govorim jer smo završili hotel za 18 meseci. Nije bilo lako, na početku mnogi nisu verovali u ovaj projekat, ali kako je gradnja odmicala poverenje je raslo. Videli smo da je Ljubljana grad koji ima dosta turista i da mu nedostaje hotel sa 5 zvezdica. Imali smo veliku podršku grada Ljubljane i gradonačelnika Zorana Jankovića. Sve dozvole su nam izdate u skladu sa predviđenim rokovima - izjavio je Vasić na prvoj konferenciji za medije održanoj u ovom hotelu u Ljubljani.

Vasić veruje da će ova investicija podstaći dalji razvoj hotelske industrije u prestonici Slovenije i postojeće hotele da započnu renoviranje.

Delta je investiciju u Ljubljani počela od temelja. Generalni izvođač radova je bio CGP iz Ljubljane, a 80% podizvođača su bile slovenačke firme.

U hotelu je posao našlo 110 radnika, od čega 85% iz Slovenije, a Vasić priznaje da su imali problem sa izborom zaposlenih.

- Nismo želeli da povećanjem plate 10-15% preuzmemo najbolje ljude iz drugih hotela, nismo želeli da otimamo zaposlene od kolega, jer to nije dobro za industriju. Našli smo mlade, školovane ljude, koji su prošli obuku naših zaposlenih iz beogradskog hotela Crowne Plaza.

Miloš Cerović, generalni menadžer hotela InterContinental Ljubljana, je izjavio da je ovaj hotel doneo gradu, pre svega, internacionalne standarde. On je naglasio da su u hotelu implementirani razni sistemi za uštedu energije – od kartice-ključa kojim se pokreće klima, svetlo i tv u sobama, preko kupatila koje radi na senzore do lifta koji kada se ne koristi odlazi u 'sleeping mode'.

Dalja ulaganja u Sloveniji

Živorad Vasić, generalni menadžer za region InterContinental Grupe i potpredsednik Delta holdinga, rekao je da očekuju da se investicija u hotel vrati za 7-9 godina, kao i da je kompaniji Slovenija interesantna za dalja ulaganja.

- Nadam se da ćemo nastaviti da ulažemo u Sloveniju. Postoje solidni hoteli koji se prodaju, a mi sada gledamo dva objekta. Takođe, 2 lokacije za hotele gledamo u Zagrebu – najavio je Vasić.

InterContinental u Beogradu

Kompanija Delta holding planirala je da nakon završetka otvaranja hotela u Ljubljani počne izgradnju hotela InterContinental u Beogradu. Pitali smo Vasića kada će početi radovi:

- Imamo spreman projekat, ugovor, novac, ali nemamo građevinsku dozvolu. Lokaciju smo platili 35 mil EUR. Apelujemo na Grad Beograd da nam pomogne da dobijem građevinsku dozvolu i da počnemo da gradimo – rekao je Vasić.

S.O.

Fotogalerija
Hotel InterContinental Ljubljana
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.