NavMenu

ANTIĆ: Razmatra se i gasna interkonekcija sa Rumunijom

Izvor: Beta Četvrtak, 07.09.2017. 15:53
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
Ministar rudarstva i eneregtike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da Srbija aktivno radi na projektu gasne interkonekcije sa Bugarskom, ali da je zainteresovana i za interkonekciju sa Rumunijom.

- Sa velikom pažnjom pratimo gasne projekte u regionu. Za Srbiju je interkonekcija gasovoda sa Bugarskom ključni projekat, ali sve ozbiljnije razmatramo i interkonekciju sa Rumunijom, koja je došla do dobrih rezultata u istraživanju svojih gasnih nalazišta i polja u Crnom moru - rekao je Antić novinarima.

On je u Aleksandrupolisu u Grčkoj, gde se održava prvi naftno-gasni forum u organizaciji Grčke asocijacije za energetsku ekonomiku i Američko-grčke privredne komore, razgovarao sa ministrima energetike Grčke i Bugarske Jorgosom Statakisom i Temenuškom Petkovom.

- Na trilateralnom sastanku resornih ministara ocenjeno je da je energetska bezbednost regionalno pitanje i da je potrebno da pre svega zajednički razmatramo pitanja snabdevanja gasom - kazao je Antić.

On je istakao da je razvoj projekata gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske i Grčke i Bugarske jedno od značajnih pitanja diverzifikacije snabdevanja gasom u regionu.

- Razmarali smo i projekat izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu i ocenili da zavređuje našu zajedničku pažnju i dodatne analize. Svi ti projekti moraju da prođu neophodne testove, pre svega tržišne prirode i da se vidi stepen njihove opravdanosti - istakao je Antić.

Najavio je da će 28. i 29. septembra u Bukureštu biti održan novi sastanak resornih ministara Srbije, Grčke i Bugarske na kojem će se razgovarati o projektima gasne inerkonekcije, a biće potpisana i deklaracija kojom će sve tri države uskladiti dinamiku realizacije tih projekata.

Sledeći trilateralni sastanak ministara energetike, kako je dodao, trebalo bi da bude održan krajem godine u Beogradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.