NavMenu

Ima li rešenja za radnike i fabriku Goša? - Počela plenidba imovine

Izvor: Beta/Tanjug Sreda, 23.08.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Tabla na ulazu u fabrički krug) Radnici fabrike Goša iz Smederevske Palanke, koji štrajkuju od marta ove godine, poručili su danas da dele mišljenje ministra za rad Zorana Đorđevića da protest kakav su juče (22. avgusta 2017. godine) organizovali ispred zgrade Vlade nije rešenje, ali da oni trenutno nemaju "nijedno drugo rešenje", prenosi Tanjug.

U saopštenju su se radnici zahvalili na svemu što je Vlada uradila za njih, i naglasili da im nije poznato ko je vlasnik Goše i sa kim treba da razgovaraju.

- Radnici Goše ne traže pomoć od države u finansijskom smislu, već nam treba pomoć da dovedemo vlasnike za pregovarački sto i nateramo da izmire obaveze prema radnicima, ali i prema državi Srbiji - navodi se u saopštenju.

Takođe, piše i da obaveštavaju ministra Đorđevića da mu stoje na raspolaganju za dalje razgovore, "iako tu želju juče nismo videli kod Vas", prenosi Tanjug.

Socijalni skup

Povodom stava Ministarstva privrede da je jučerašnji protest bio politički skup, predsednik štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić kaže da je on "nije bio politički već radnički i socijalni skup". Kaže i da je tokom jučerašnjeg protesta u Beogradu više puta ponovio da to nije politički skup ali da, kako je rekao, "niko nije imao volje da ga sasluša".

- Zamolio sam sve da ne zloupotrebljavaju skup u političke svrhe, jer je to samo radnički i socijalni skup - kazao je Vujičić, istakavši da nije mogao da kontroliše ko će pisustvovati protestu radnika Goše.

Govoreći o stanju u kome su zatekli fabriku kada su se vratili sa protesta, jer su izvršitelji plenili imovinu na osnovu presuda radnika koji su sudski tražili naplatu zaostalih zarada, Vujičić je rekao da je odneto mnogo opreme.

Oprema kao staro gvožđe

- Otvorili su i magacin i uzeli mnoga postolja koja su dosta vredna, a odneli su ih kao staro gvožđe - rekao je Vujičić, dodavši da su policiji i izvršiteljima pomagali radnici susedne fabrike"Goša FOM da svojim viljuškarima prenesu opremu.

On je najavio da će radnici Goše sutra održati protest ispred zgrade opštinske uprave u Smederevskoj Palanci, a da su spremni da posle 1. septembra ponovo dođu u Beograd ako do tada ne bude nađeno rešenje za njihove probleme, prenosi Tanjug.

Brnabić: Nije istina da Vlada za radnike Goše nije uradila mnogo

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da nije istina da Vlada za radnike smederevske fabrike šinskih vozila Goša nije uradila mnogo, objavila je Beta.


- Nije istina da za Gošu nije uradjeno mnogo kao za neke druge firme. Jako puno je Vlada uradila za radnike Goše - rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da će Vlade Srbije nastaviti razgovare sa predstavnicima Goše, ali da bi bilo najbolje da se obrate Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova jer je to institucionalni mehanizam.

Prema rečima premijerke, Vlada na raspolaganju ima stečaj kao moguće rešenje problema zato što Goša državi duguje više od 500 miliona dinara, ali stečaj nije dobar za radnike zbog čega je vlasnicima fabrike ponudjen reprogram dugova.

Ona je kazala da su ministri nebrojeno puta razgovarali sa predstavnicima fabrike i da je Vlada radnicima isplatila jednokratnu pomoć od 60.000 dinara, izdvojila novac za pokrivanje troškova njihovog zdavstvenog osiguranja, našla kupce za vagone, kao i da im je nudila nova radna mesta ali da niko od radnika to nije želeo da prihvati.

Zaposleni u Goši su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS, koja je fabriku početkom marta ove godine prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 mil EUR, prenosi Beta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.